Як буковинцям уберегтися та захиститися від небезпеки з боку правоохоронців

Як буковинцям уберегтися та захиститися від небезпеки з боку правоохоронцівОстаннім часом правоохоронці ведуть себе не надто гарно. Вже майже стали традицією побиття міліцією учасників мітингів (у нашому місті правоохоронці застосовувати фізичну силу до мирних людей під час мітингу до приїзду російського міністра Лаврова). В Києві під час сутичок біля Гостинного двору беркутівці побили 18-річну (!)

У середовищі футбольних фанатів вже стало звичним гасло «ЕйСіЕйБі». Це абревіатура з англійської, якщо перекласти пристойно і конспіративно звучить приблизно так «Всі кішки – прекрасні». А серед простого народу міліціонерів іноді називають «мусора». Україна все більше перетворюється в поліцейську державу, і захисників правопорядку народ все більше починає боятися. Звичайно, навряд чи всі правоохоронці є поганими людьми. Але все ж потрапляти до їхніх рук досить страшно. Як уберегти себе і захистити від небезпеки, якою останнім часом можуть бути правоохоронці, розповіли експерти.
– Насамперед, панічно боятися свавільних міліціонерів не можна. – зазначив Вадим Міський, експерт Інституту Демократизації та Розвитку. –
Це як з собакою, боїшся – покусає.
Найперша головна зброя громадянина – холодний розум та знання основних статей закону. Друга – не менш важлива – мати кілька людей в телефонній книзі, які допоможуть \”нашуміти\” про свавілля міліції.
Із законів знати потрібно не так багато.

При затриманні громадянин має право:

– Дізнатись причину затримання (ст.29 ч.4 Конституції) та підстави затримання: здіснене порушення чи відповідність орієнтуванню (ст. 11 Закону про міліцію, ст. 106 КПК)
– Не свідчити проти себе та рідних, (ст.63 Конституції);
– Не підписувати протокол в разі незгоди, а також написати до нього зауваження, які повинні бути задокументовані та додані до протоколу (ч.З ст.236 КУпАП);
– Не доводити свою невинуватість (презумпція невинуватості). (ч.2 ст.62 Конституції).
– Оскаржувати затримання в суді (ч. 5 ст.29 Конституції);

Що можна і потрібно вимагати від міліціонера:
– Представитись. Назвати своє прізвище та звання, а також показати посвідчення, (ст.5 Закону про міліцію);
– Скласти протокол про адмінправопорушення і ВИДАТИ КОПІЮ (ст. 261 КУпАП);
– Повідомити близьких родичів про ваш арешт, і де ви знаходитесь (ст. 261 КУпАП);

Також варто не забувати, що:

– затримання не може тривати довше ніж 3 години. У випадку доставлення в райвідділок обов\’язково вимагайте письмової реєстрації у книзі відвідувачів, перевіряйте, чи правильно записаний час вашого доставлення. Від цього часу, як правило, можуть відраховувати законні три години;
– поводитися при спілкування з міліцією потрібно коректно, часто образи, спроба втечі невинуватого ні в чому затриманого можуть спровокувати відповідну реакцію з боку міліціонера;
– в разі необхідності, вам повинні надати адвоката (ст. 271 КУпАП).

Також, варто мати контакти кількох друзів-журналістів, які можуть оперативно поширити інформацію про свавілля міліції. Щонайменше – написати про це в соцмережах, подзвонити до райвідділку, приїхати з диктофоном чи камерою і запитати коментарі. Міліціонери не люблють публічності. Тому журналісти – це ефективно.

Ігор Бабюк, політолог, директор Буковинського центру виборчих технологій:Під час мітингу заборонено: розпивати алкогольні напитки; бути під дією наркотиків; порушувати громадський порядок (це також і нецензурна лайка). Як порушення громадського порядку можуть бути кваліфіковані і димові шашки. Через всі ці дії у вас можуть бути проблеми з міліцією. Якщо під час мітингу відбувається сутичка – міліція має право затримувати її учасників. Якщо є рішення суду про заборону проведення мітингу – міліція має право затримати організаторів і тих, хто чинить опір. Якщо вас затримали і побили у відділку – треба після звільнення зняти побої і звернутися до прокуратури.
Хотілося б, аби ці поради нікому не знадобилися. Але все ж береженого Бог береже…
Ярослава МАКСИМЮК

peredplata