На Буковині три проблеми: влада, дороги і… дурні

На Буковині три проблеми: влада, дороги і… дурніВлада на Буковині таки здуріла. І нема на це ради. Вона брехала нам, скільки могла, і бреше досі. Але від їхньої брехні дороги кращими не стають. Навпаки, кожен день перетворює дороги у руїни. Людям уривається терпець. Вони виходять на дороги, зупиняють транспорт, вимагають ремонту. Влада відбріхується, але… на проблемних ділянках таки щось робить.

Першими повстали жителі селища Лужани Кіцманського району. За ними на дороги вийшли мамаївські люди. Згодом у заставнівських Задубрівцях переповнилась чаша терпіння. Повстав Кіцмань і Суховерхів. Незважаючи на святу неділю, піднялися жителі Дубівців. За ними Зеленів обіцяв перекрити дорогу – доки не відремонтують. Влада бігала, мов ошпарена окропом. Десь таки знаходила трохи грошей і асфальту і потроху ремонтувала дороги. Коли б’ють владу люди, тоді вона таки боїться. І робить. Бо мусить робити.

Так-сяк полатали дороги там, де громада свідома і вже ні на кого не сподівається, а діє і самоорганізовується. Пропадає страх у людей, і з’являється страх у влади. Найкращим показником народного збурення на дорогах є те, що жодна політична сила не могла туди втрутитися і це використати.
Люди самоорганізовувалися і перемогли. Добрий приклад кіцманчан зараз мігрує областю. Наслідувати їх взялися Вашківці Вижницького району. Сам міський голова Микола Перч не зміг втриматися:
– Скільки міг, стільки людей стримував і себе. Але скільки вже можна, – обурюється міський голова Вашківців.
Люди розбивали, ламали свої автівки, потрапляли в аварії. І тоді міський голова разом з громадою вийшов на дорогу.

На Буковині три проблеми: влада, дороги і… дурні

На Буковині три проблеми: влада, дороги і… дурні

Вашківці 10 вересня зупинилися. Разом з дорослими вийшли й діти. Бо їм жити у цьому місті. А жити вони хочуть по-людськи, а не як тварини, яких можна загнати у стійло, бити батогами і змушувати терпіти. Терпець урвався. Сотні вашківчан вимагали від влади «праці». «Або робіть, або йдіть геть!» – говорили люди.
Їхні зверхники з району хотіли все сперти на зверхників з області та на службу автодоріг. Тоді люди питалися: «А що ви там робите у Вижниці? Не вмієте! Не хочете! Не можете! То йдіть!»

Голова райдержадміністрації Василь Ткачук таки пішов… у відпустку. Йому ці дороги і проблеми десь збоку. Своє він для себе зробив: став депутатом від ВО «Батьківщина», сина також задепутатив. Пішов служити регіоналам. Син також пішов їм співати. Йому добре. А людям?..

До людей приїхав його перший заступник, земляк з Вашківців Микола Рощибак. Коли вашківчани почали говорити про погану донецьку владу, Рощибаку стало ніяково. Бо він вашківський, як і Ткачук лукавецький. Вони тільки служать донецьким. Якби не було таких ткачуків і рощибаків, то, може, й донецьких при владі не було. Так міркують у Вашківцях.

Люди погодилися зійти з дороги тільки тоді, коли їхній земляк пообіцяв за два тижні дороги відремонтувати (якщо ні, то готовий іти геть!). І, насамкінець, приїхав начальник служби автодоріг Чернівецької області Ігор Гах і сказав, що дорогу зроблять до кінця жовтня…
Облогу зняли з умовою, що роботи на дорогах не припиняться, фінансування також. Якщо у погожий день не будуть ремонтувати дорогу, то все місто вийде на бунт.
Петро Кобевко

peredplata