Європротокол: на «дрібні» аварії автоінспекція не виїжджатиме…

Європротокол: на «дрібні» аварії автоінспекція не виїжджатиме…З 19 вересня 2011 року вступив у дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування». Саме з цього дня українські водії можуть самостійно оформляти так звані дрібні ДТП, не викликаючи на місце пригоди працівників Держ-автоінспекції.
За повідомленням начальника УДАІ УМВС України у області Ігоря Доголіча, пригода оформлятиметься на спеціальному бланку європейського зразка – європротоколі – безпосередньо на місці аварії.

Бланк автомобілісти тепер отримуватимуть під час оформлення страхового по-ліса («автоцивілки»). Разом з європротоколом водіям надаватимуть й інструкцію щодо його заповнення. Саме тому відтепер важливо возити з собою і європротокол, і інструкцію з його заповнення, і навіть звичайну кулькову ручку.

Для договорів ОСЦВА, що укладені до 19 вересня 2011 року, будуть застосовуватись умови чинного на той час закону, що не передбачав використання європротоколу. Тому автовласники, договори страхування яких укладенні до цієї дати, не зможуть скористатися схемою спрощеного оформлення ДТП без участі ДАІ. Однак вони можуть з 19 вересня 2011 р. переукласти договори страхування автоцивільної відповідальності відповідно до нових умов, аби мати можливість у подальшому користуватися європротоколом та у разі необхідності отримати відшкодування від страхової компанії за нині діючим законодавством.

Нові правила оформлення поширюються лише на ДТП, які не спричинили травм або загибелі будь-яких осіб та коли заподіяні у аварії збитки не перевищують 10 тисяч гривень. У такому разі учасники події мають заповнити бланк протоколу і з ним звернутися до своєї страхової компанії. Якщо один з учасників ДТП не має «автоцивілки», скористатися нововведенням не вдасться. Також, відповідно до прийнятого Закону, буде відшкодовуватися лише той збиток, що був запо-діяний транспортному засобу потерпілого. Коли ж він матиме бажання отримати відшкодування ще за якесь майно, буде змушений викликати автоінспекторів.

Отож, на місці ДТП:
1. Зберіть відомості про усіх свідків перед тим, як вони залишать місце пригоди.
2. Вирішіть з іншим учасником ДТП питання щодо процедури оформлення ДТП — оформлення її без участі співробітників міліції, шляхом складання повідомлення (євпропротоколу) можливе лише за таких умов:
– відсутності травмованих (загиблих) людей в ДТП;
– згоди водіїв транспортних засобів щодо обставин ДТП;
– відсутності у водіїв техзасобів – учасників ДТП ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом медичних препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;
– наявності у водіїв техзасобів чинних полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, укладених після 19.09.2011 р.;
– розмір шкоди, заподіяної майну потерпілих, не перевищує максимальних розмірів, затверджених уповноваженим органом (зараз — 10 тис. грн.; затверджено Моторно-транспортним страховим бюро України).

У випадку відсутності однієї з цих умов виклик працівників міліції для оформлення ДТП є обов’язковим.

Варто пам’ятати, що автовласники зобов’язані впродовж 3-х робочих днів з моменту події надати своїй страховій компанії заповнений європротокол та ще впродовж 10 днів зберігати пошкодження транспортного засобу, які виникли внаслідок ДТП. За цей час працівники компанії мають надіслати свого експерта для огляду пошкоджень та оцінки розміру завданих збитків. Якщо ж цього не було зроблено у встановлений термін, потерпілий автовласник набуває права самостійно вибрати експерта та провести оцінку пошкоджень. Крім того, страхова компанія зобов’язана повернути витрати на проведення експертизи.

Відшкодування збитків (виплата) здійснюється на користь потерпілого або станції техобслуговування, котра ремонтує пошкоджений автомобіль.
Протягом 30 днів з дня подачі повідомлення про ДТП потерпілий повинен подати заяву про виплату страхового відшкодування, додавши до неї копію паспорта та документа, що засвідчує його право на отримання страхового відшкодування (довіреність, договір оренди, тощо), довідку про присвоєння ідентифікаційного номера та документ, що підтверджує право власності на пошкоджене при ДТП майно.
Виплата страховою компанією відшкодування відбувається у 3-місячний термін з дня отримання заяви.

Як бачимо, нововведення полегшує роботу працівникам ДАІ та додає роботи страховим компаніям. Зрозуміло, що введені Законом новації звичними стануть не одразу. Саме тому найкраща порада водіям — бути уважними та дисциплінованими учасниками дорожнього руху. Тоді й європротоколи використовувати не доведеться.

За 8 місяців поточного року в області скоєно 997 ДТП, у яких не було постраждалих, і 144 ДТП, що спричинили травми чи загибель людей.
На фіксацію та оформлення ДТП, у яких їх учасники могли б самостійно з’ясувати обставини та вирішити питання відшкодувань, автоінспектори виїжджали 997 разів.

За даними Моторнотранспортного страхового бюро України, кількість учасників дорожнього руху, що мають страхові поліси, збільшилася з 10 до 80%, що дає можливість оформляти протоколи, не викликаючи ДАІ, не втрачаючи час та не створюючи заторів на автошляхах. Відповідно до закону, в разі дотримання всіх умов щодо оформлення повідомлення, учасники ДТП не притягаються до відпо-відальності за ст. 124 Кодексу про адміністративні правопорушення за здійснення ДТП.

Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata