На Буковині зникне регіональне телебачення?

На Буковині зникне регіональне телебачення?Україна до 2015 року має перейти на цифрове мовлення. Тобто наземний телевізійний сигнал з аналогового замінять на цифровий. Наразі саме наземне ефірне телебачення найпопулярніше серед українців і більше 50% телевізорів приймають саме аналоговий наземний сигнал. Вже з 2013 року аналоговий сигнал почнуть відключати. Звичайно, залишиться кабельне та супутникове телебачення, але аналогового вже не буде.

Наразі вже визначено загальнона-ціонального постачальника послуги наземного цифрового мовлення – це приватна компанія «Зеонбуд». Саме вона буде на договірних засадах надавати послуги мовникам, аби ті доставляли свій сигнал до споживачів. Усім телеканалам, як загальнонаціональним, так і регіональним, довелося знову боротися за право мовити відтепер в цифрі. І от в серпні 2011 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення провела конкурс на місця в чотирьох цифрових мультиплексах. Отож з 2015 року матимемо 28 загальнонаціональних та 4 регіональних телеканали, які мовитимуть в цифрі. Замість чотирнадцяти, що мовлять наразі в аналоговому режимі. Для українців це нічого не вартуватиме – ні абонплати, ні плати за підключення. Правда, треба буде витратити зо 300-400 грн. на придбання пристроїв, які розкодовують цифровий сигнал, аби ви отримали гарну картинку на екранах своїх телевізорів.

ТВА та ТРК «Чернівці» залишаться без мовлення?

На велике подивування чернівецьких мовників, ні ТВА, яке вже більше 21 року на телевізійному ринку, ні ТРК «Черінвці», яка вже більше восьми років мовить, не потрапили в оту «золоту» четвірку. Зрозуміло, що місце в регіональному мультиплексі (сукупності каналів) отримала Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія. Решта три переможці стали несподіванкою для буковинських телевізійників. Про три ТРК ніхто ніколи не чув. Це ТОВ «ПАРТНЕР ТВ», ТОВ «Чернівецький промінь», ТОВ «Місто ТБ» (Чернівці). Тому є перестороги, що в 2015 році Буковина взагалі може залишитися без наземного регіонального мовлення.

Таку думку, зокрема, висловила виконавчий директор Національної асоціації телерадіомовників Катерина М’ясникова. Адже дві провідні регіональні ТРК до мультиплексу за результатами конкурсу не потрапили, а щодо Чернівецької ОДТРК, яка виграла конкурс, то, в перспективі, її частоту можуть віддати під суспільне мовлення і в результаті регіон залишиться без місцевого мовника.

Правда, керівники місцевих телеканалів з пані Катериною не погоджуються і певні, що в ефірі вони таки будуть. Адже часу до відключення аналогового телебачення ще вдосталь і багато чого може змінитися.

Також, наприкінці вересня МТРК «Чернівці» за допомогою Національної асоціації телерадіомовників подало до суду на Нацраду, аби та скасувала результати конкурсу на частоти в місті Чернівцях. Адже Нацрада не надала пріоритет місцевим мовникам, якими є МТРК «Чернівці». У позові МТРК «Чернівці» також зазначено, що Нацрада порушила закон «Про телебачення і радіомовлення», оскільки позивач є чинним ліцензіатом, і Нацрада взагалі не мала права проводити конкурс.

До речі, ще навесні цього року перший заступник голови ОДА Георгій Галиць заявив, цитую: «Крайова влада всіляко сприятиме цьому і зацікавлена, щоб у мультиплекс потрапили всі ефірні телекомпанії: Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія, ТВА, ТРК “Чернівці”, 5 канал». Результати ж конкурсу свідчать, як крайова влада «посприяла».

Щодо ТОВ «ПАРТНЕР ТВ», то місцеві телевізійники стверджують, що це приховане отримання ліцензії національною компанією, бо ж засновники і директори інших п’яти подібних компаній, які виграли конкурси по інших регіонах, – одні і ті самі люди. Окрім того, ті всі компанії на конкурсі подавалися під одним логотипом, мотивуючи це тим, що в майбутньому планують злиття. Що ж стосується решти двох ТРК (ТОВ «Чернівецький промінь», ТОВ «Місто ТБ»), то тут навіть щось припускати важко. Компанії зареєстровані за адресами, де знаходяться квартири, на конкурсі їх представляли молоді люди, які, за словами присутніх там чернівецьких представників, далекі від телевізійного виробництва. І це при тому, що вже з цього року їм треба сплачувати «Зеонбуду» за послуги, хоча й ще відсутнє мовлення. А в них ні обладнання, ні колективу немає. На то все необхідні багатомільйонні вливання.

Генеральний директор ТРК «ТВА» Василь Забродський переконаний, що до 2015 року все може змінитися. І якщо стосовно ТОВ «Партнер ТВ» зрозуміло, що це буде загальнонаціональний канал, то що стосується двох інших компаній, то невідомо, чи вони ще будуть існувати. Адже за три роки цим компаніям треба буде сплатити 200 тисяч доларів за послуги «Зеонбуду». А без мовлення, без глядача, без реклами, переконаний пан Василь, ці канали не проіснують довго. І ТВА взагалі не мало брати участі у конкурсі, адже має діючу ліцензію, яка, згідно з чинним законодавством, мала б бути автоматично переоформлена. Та позов до суду проти Нацради ТВА не подаватиме. Поки що. Як каже Василь Забродський, як тільки ТРК «Чернівці» виграють, то буде оголошено новий конкурс, а коли ні, то і ТВА теж подасть аналогічний позов. В будь-якому випадку є варіанти. Тому на ТРК не переживають, що зникнуть з ефірного мовлення. Як альтернатива розглядається можливість створення місцевого мультиплексу.

Генеральний директор МТРК «Чернівці» Геннадій Сергєєв теж певний в тому, що регіональне мовлення не зникне. Адже з цифровим мовленням поки ще не все налагоджено. Чернівецький регіон має дуже складний рельєф і тут потрібний особливий підхід. Адже багато районів взагалі не зможуть отримувати цифровий сигнал, частоти неузгоджені тощо. Поки це все буде, ТРК «Чернівці», за словами пана Геннадія, освоюватиме інтернет-телебачення. І буде боротися за місце в цифровому ефірному мовленні.

І ТВА, і ТРК «Чернівці», за словами їхніх керівників, вже готові до переходу на цифру. Вони вже замінили обладнання, весь технологічний процес оцифрований.

Регіональний представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення в Чернівецькій області Петро Шегда теж певний, що регіональне мовлення буде, незважаючи ні на що. За словами пана Петра, перехід на цифрове мовлення – це великий позитив для України. Якість зображення покращиться. Замість 14 каналів, які наразі буковинці можуть приймати завдяки аналоговому мовленню (в деяких районах області навіть трьох каналів не приймають), буде 32 канали (28 загальнонаціональних та 4 регіональних). І територія охоплення буде ширшою. А регіональні телеканали будуть мовити. В перспективі їх буде навіть більше. Що ж стосується рельєфу, то технічні проблеми щодо ретрансляції сигналу будуть вирішуватися паралельно із впровадженням цифрового мовлення. Та й передавачі, які встановить «Зеонбуд», будуть в 4 рази потужніші за аналогові ретранслятори.

Що ж стосується нових компаній, то пан Петро стверджує, що нічого про них не знає, адже документи для участі в конкурсі через нього не проходили, а напряму надсилались до Києва. Загалом компаніям надається рік після отримання ліцензії задля того, аби ті почали мовлення. І як тільки вони почнуть мовити, їх можна буде перевірити. Отож вони наприкінці 2012 року мають вийти у ефір.

Переваги цифрового
мовлення перед аналоговим:

1. Збільшення кількості телеканалів в тому ж частотному діапазоні.
2. Підвищення якості зображення та звуку (здатність приймати відеосигнали високої чіткості).
3. Передача в телевізійному сигналі різної додаткової інформації та можливостей (користувач зможе впливати на програми, можливо, уникати реклами, архівувати, записувати телепередачі, вибирати мову та субтитри тощо).

Недоліки цифрового
мовлення

1. Обмежена територія покриття (особливо характерна для території Чернівецької області). І хоча «Зеонбуд» обіцяє 95% покриття, експерти стверджують, що вдасться покрити максимум 65% території України.
2. Наразі, як повідомляє «Телекритика», 158 частот, на яких працюватиме «Зеонбуд», не пройшли міжнародну координацію. Серед них і частоти в Чернівцях. Є небезпека, що в такому випадку ці частоти можуть бути віддані сусіднім державам.
3. Цифровий сигнал приймається якісно на 100% або не приймається взагалі (тобто вже звичних шипіння чи миготіння екранів не буде – картинка на телеекрані або буде, або ні).
4. Більшість українців не мають телевізорів, які укомплектовані пристроями, що розкодовують цифровий сигнал в форматі DVB-T2 і передають зображення на екран ( їх називають сеттобоксами). Тому такі пристрої треба буде купувати за власний кошт.

Обіцяють, що аналогове телемовлення буде відключено тоді, коли українці матимуть технічні можливості для переходу на цифрове телебачення формату DVB-T2 (матимуть відповідні сеттобокси). На жаль, в магазинах електроніки в Чернівцях ми так і не змогли знайти декодерів такого формату. Як нам розповіли продавці, їх в Україні ще немає. В продажу наразі є декодери, але для формату DVB-T (їх вартість від 400 грн.). Та вони не прийматимуть сигнал DVB-T2. Так само й нові телевізори (плазмові та рідкокристалічні) не мають вбудованого декодера формату DVB-T2.
Наразі розглядаються можливості закупки декодерів закордоном (зокрема у дешевих китайських виробників), і обіцяють, що вони з’являться у продажу вже до кінця року за ціною в 300-320 грн. Також є інформація, що, можливо, випуском декодерів цього формату займеться вітчизняне підприємство «Меридіан» ім. Сергія Корольова. Для малозабезпечених уряд планує закупити декодери.
Як воно буде насправді, ми вже зможемо побачити з 2012 року. Тоді в продажу мають з’явитися декодери формату DVB-T2, мають почати мовити нові місцеві ТРК, в тестовому режимі мають запустити цифрове мовлення в Чернівцях. Та чи буде то все, покаже час.

Довідково

Цифрове мовлення – це новий тип технології мовлення, коли передача, обробка та зберігання телевізійного сигналу відбувається у цифровій формі. В статті мова йде про наземне цифрове мовлення. Тобто, так само, як відбувся перехід від чорно-білого телебачення до кольорового аналогового, так тепер від аналогового відбувається перехід до цифрового.

Мультиплекс (в цьому випадку) – набір телевізійних каналів, що передаються по одному цифровому каналу.
Перехід України від аналогового на цифрове мовлення закріплений міжнародною угодою 2006 року. Починаючи з 2015 року, всі канали України будуть транслюватися тільки у цифровому форматі. У форматі DVB-T2 канали ущільнюються так, що один мультиплекс може передавати до 10 мовників з високою якістю.

Згідно з планами спершу у цифрі почнуть мовити в усіх містах-мільйонниках, обласних центрах і містах обласного підпорядкування. Без абонплати, тобто безкоштовно, транслюватиметься 32 канали. Значно буде покращено прийом регіональних мовників.
У тестовому режимі в цифровому форматі вже мовлять на Волині, у Львові, Донецьку, Луганську. А загалом по Україні цифровий формат телебачення має запрацювати з 1 листопада цього року.

Надія ВІРНА

peredplata