Техогляд по-европейськи

Техогляд по-европейськиЗ 19 вересня цього року вступив у дію закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування». Законом передбачено спрощений механізм оформлення ДТП з незначними наслідками через складання повідомлення про ДТП (Европротоколу) та новації, що спрямовані на приведення обов’язкового страхування цивільної відповідальності автовласників до міжнародних стандартів страхування та відшкодування збитків. («Час» ч. 40 за 29. 09. 2011р.)

Законом встановлено також перелік документів, котрі страховик має право вимагати у страхувальника, ліквідовано короткострокові договори та різні типи полісів. Відтепер існуватиме поліс лише одного типу (який раніше називався І типом і передбачав страхування відповідальності всіх осіб, які експлуатують вказаний у полісі транспортний засіб на законних підставах). Крім того, у страхувальників з’явилася можливість обирати періоди (місяці), на які розповсюджується дія полісу, що зменшує вартість страхування.
Прийнятим Законом України від 15. 04.2011р. ліквідовано техогляд, а замість нього введено техконтроль, який повинні будуть проходити комерційні транспортні засоби. Проведенням техконтролю зараз займаються комерційні станції діагностики, які мають у своєму розпорядженні устаткування, що дозволяє перевірити техстан ТЗ на предмет безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища.

Комерційним техзасобам для отримання страхового полісу, що є обов’язковим, необхідно пред’явити документ про проходження техконтролю. У Чернівецькій області, за словами держінспектора УДАІ УМВС України, майора міліції Ігоря Бондара, діють 22 суб’єкти господарювання, що мають повноваження проводити техконтроль. Але наразі лише 10 станцій діагностики мають бланки та можуть видавати протоколи проведення перевірки технічного стану ТЗ:

1. УДАІ УМВС України у Чернівецькій області. (м.Чернівці, вул.Заводська, 22)
2. АТВТ-АК «Буковина-Авто» (м. Чернівці, вул. Коломийська, 15а)
3. ПП «Євроавтолюкс» (м.Чернівці, вул. Сторожинецька, 30-А)
4. ТОВ «Вест-Буковина» (м.Чернівці, вул. Руська, 248-М)
5. ТОВ «Денисівка-Тех» (м.Чернівці вул. М.Тореза, 64-Б)
6. МКП «Рембудгазмонтаж» (м.Хотин, вул. Колгоспна, 3)
7. ТЗоВ «Мак-Авто-1» (Кіцманський район, с.Мамаївці, вул. Шевченка, 22-Б)
8. ПП «Транс експерт-Плюс» (м. Новоселиця, вул. Кремльова, 20-А)
9. ТОВ «Вимір ЛТД» (м.Кіцмань, вул. Механізаторів, 12)
10. ПП «Флеш-АЗС»(м. Сторожинець, вул. Чернівецька 52-А)

Коли страховик вимагатиме у страхувальника документ про стан автомобіля некомерційного призначення, до зазначених станцій (за власним вибором) можуть звертатися всі водії.
Як нам вдалося з’ясувати, найнижчу вартість такого документа – 45 грн.00 коп. – пропонує станція УДАІ УМВС України у Чернівецькій області. Стосовно ж вартості полісу, вона, за словами директора Чернівецької філії ПРАТ УСК «Княжа» (вул. Руська,1 в Чернівцях) Олександра Смотра залежатиме від марки (класу) автомобіля та водійського стажу страхувальника. Тому за полісом необхідно звертатися з техпаспортом на автомобіль та водійськими правами.

Та пам’ятати, що уважне, дбайливе ставлення до автомобіля, а також вимогливість водіїв до себе є запорукою безпеки дорожнього руху.
Наталія Брянська

peredplata