Хворих обкрадали… опікуни

Хворих обкрадали… опікуни  У Нижньостанівецькому психоневрологічному будинку-інтернаті, що в Кіцманському районі, окремі підопічні впродовж тривалого часу не отримували належної та дуже необхідної їм частини законних платежів, бо гроші привласнювали собі… працівники цієї установи.

Кричущі факти нещодавно виявила прокуратура Кіцманського району, здійснюючи перевірку фінансово-господарської діяльності цього соціального закладу. Нею встановлено, що службові особи інтернату впродовж трьох років – з початку 2009 до кінця 2011 року — отримували за чотирьох офіційно визнаних недієздатними мешканців пенсію та соціальну допомогу.

Працівники інтернату знали про те, що цим їхнім підопічним ще не призначено опікунів та що вони не можуть самостійно, на власний розсуд використовувати належні виплати. Ситуацією не забарилися скористатись підприємливі «доглядачі», отримавши у результаті ганебного обдирання психічно хворих людей не мало – не багато – 21 тисячу гривень.

У відомостях на виплату пенсій та допомоги ті, хто мав би віддавати себе служінню нужденним, вправно підробляли підписи.
За даними прес-служби прокуратури Чернівецької області, у результаті таких графічно-почеркових «маніпуляцій» ще 39 тисяч гривень не надійшли за призначенням… Загальна ж сума заподіяної хворим підопічним шкоди становить майже 60 тисяч гривень.

Заступник начальника районного управління праці та соцзахисту населення Надія Попович каже, що курує Нижньостанівецький психоневрологічний будинок-інтернат Головне управління праці та соцзахисту населення ОДА. Район лише виплачує підопічним, котрі не мають страхового стажу, державну соціальну допомогу. А ті мешканці інтернату, що свого часу працювали та мають стаж, пенсії отримують через управління пенсійного фонду у Кіцманському районі. Пані Надії відомо, що наразі провадиться розслідування цього неприємного інциденту, отож управління готує відповідь на запит прокуратури стосовно одного з підопічних.

Заступник начальника ГУ праці та соцзахисту населення ОДА Людмила Мар’янчук переконана, що «криміналу там немає та немає підстав для порушення кримінальної справи». І щойно завершиться розслідування та службова перевірка й буде винесено «вердикт», начальник управління збере прес-конференцію і відповість на питання всіх ЗМІ.

Чергова медсестра інтернату зізнається, що чула про прокурорську перевірку, однак страшного у цьому, мовляв, немає нічого – чи перший раз їхню роботу перевіряють правоохоронні, контролюючі та наглядові органи?

Нині, за словами медсестри, у психоневрологічному будинку-інтернаті перебуває всього 182 підопічних різного віку. Станом на 27 березня їх 171 – хто проходить лікування, а декого на нетривалий термін забирають додому рідні.

Бухгалтер Півонія Лукащук повідомила, що на рахунок закладу надходить 75% пенсії чи соціальної допомоги утриманців, і вона відповідає лише за ці гроші. Рештою ж 25%, котрі належать людям, розпоряджається опікун. Такою в інтернаті є лікар-психіатр Мирослава Забєліна. За словами співробітників, колектив доручив саме цій жінці бути опікуном, бо вона працює тут вже років з тридцять, знає всіх підопічних, добре розуміється у законодавстві.
Мирослава Михайлівна від будь-яких коментарів з цього приводу відмовляється. Вона каже, що дізналася про результати прокурорської перевірки з мережі Інтернет, особисто ж її ніхто ні в чому не звинувачував…

Хто ж конкретно з працівників інтернату обкрадав пацієнтів – трохи згодом. Наразі ж медики стверджують, що психічно хворі люди розписуються не завжди однаково, і що різні підписи на документах – це притаманна їм особливість. То, мовляв, які можуть бути стосовно цього претензії? Так це, чи ні – покаже експертиза.

Нині за виявленим фактом прокуратура району вже порушила кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364 і ч. 1 ст. 366 КК України (зловживання службовим становищем та службове підроблення).
Досудове слідство у справі триває, і невдовзі ми дізнаємося про його результати.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata