Яка вода в Чернівцях безпечна

Яка вода в Чернівцях безпечнаВода з бювету, до прикладу, безпечна. Так стверджують працівники МКП «Чернівціводоканал», на балансі якого і перебуває бювет, відкритий кілька років тому у Чернівцях на бульварі Героїв Сталінграду.

…З ранку до вечора до охайно облаштованої території та оригінальної будівлі йдуть та йдуть з порожніми ємностями люди – не лише чернівчани, а й гості міста. Вони користуються цією водою впродовж тривалого часу та дуже задоволені її якістю.

— Між тією водою, що подається до квартир централізовано, і цією різниця дуже велика, — каже Олександр Григорович з вулиці Ентузіастів. — Цю воду ми споживаємо сирою та готуємо на ній їжу. А воду з крана наша родина використовує винятково як технічну.

— Коли не встигаю з чоловіком поїхати на Буковинську, аби набрати доброї питної води біля жіночого монастиря, приходжу сюди та наповнюю бутлі тут, – молода мати Валентина з вулиці Головної несе з синочком Артемком дві 5-літрові ємності чистої, як сльоза, водички. – Навіть дітям даю пити та готую їжу.
Деякі ж буковинці проходять повз бювет, з недовірою ставляться до тверджень земляків. Вони давно вже споживають винятково бутильо-вану воду, яку у визначені години підвозять до будинків та продають спеціалізовані автівки вже відомих у області фірм.

Яка ж вода безпечна?

За повідомленням Чернівецької санітарної служби, нині в області функціонує 35 централізованих водопроводів та 1319 громадських криниць.
За минулий рік відсоток невідповідності водопровідної води за фізично-хімічними показниками становив 0,5 (у 2010 р. – 1,2), за мікробіологічними – 1,4, як і в 2010 р.

Відсоток відхилень якості води з громадських криниць від вимог санітарних правил становить за фізико-хімічними показниками 1,6% (у 2010 р. – 1,7%), за мікробіологічними – 7,2% (в 2010 р. – 5,9%). Буковинські санепідеміологи констатують, що якість криничної води в обласному центрі потребує значного поліпшення, а за порушення санітарного законодавства у частині водопостачання минулого року до адмі-ністративної відповідальності притягнуто 18 посадовців.

Стосовно централізованого водопостачання, директор «Чернівціводоканалу» Володимир Андрущак стверджує, що вода до мереж подається і безпечна, і якісна. Коли ж вона почасти втрачає свою якість дорогою до споживача через внутрішньобудинкові мережі, то це вже не вина підприємства. Керівник зізнається, що хотів би відмовитися від хлорування та очищати воду для пиття іншими реагентами. Зараз колектив вивчає можливості застосування новітніх реагентів на прикладі інших регіонів. Коли до цього дійде, доведеться здійснювати модернізацію очисних споруд. Та головне тут — аби новації не спричинили підвищення тарифу для споживачів.

Воду з «бульварного» бювету фахівці хімлабораторії водоканалу двічі на тиждень беруть на бактеріологічний та хімічний аналіз. За словами начальника лабораторії Галини Кривчанської, це відбувається у понеділок та четвер. Завдяки встановленим новим вугільним фільтрам, що здійснюють доочистку цієї води, вона не лише безпечна, а й має добру якість та відповідає всім нині діючим нормативам. Саме тому люди так масово споживають її.
Відповідно до фахових досліджень, питна вода, яку споживають буковинці, забезпечує нормальне функціонування людського організму. Та внаслідок проходження водою декількох ступенів очищення споживачі не отримують необхідної кількості важливих компонентів, якщо вживають її упродовж тривалого часу.

Тому надто м’яку воду, котра має кращі епідеміологічні показники, варто вміло чергувати у споживанні з жорсткою, очищену – з артезіанською та криничною, яка містить всі необхідні для росту та розвитку нашого організму мікроелементи.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata