Паркування має бути безготівковим або безкоштовним

Паркування має бути безготівковим або безкоштовнимЗ 1 квітня оплачувати послугу паркування слід лише за допомогою паркувальних талонів, а також на майданчиках, обладнаних технічними засобами (паркоматами і терміналами). Таке роз’яснення опубліковане на офіційному сайті міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. A у Чернівцях ця норма не виконується. І водії й надалі сплачують готівкові кошти парківникам на руки.

Нова форма розрахунків мала вступити в силу ще з 1 січня цього року. Однак задля надання додаткового часу органам місцевого самоврядування та операторам обов’язковість встановлення технічних пристроїв відкладено до 1 квітня. Отож, усі парковки мали б бути обладнані спеціальними пристроями до 31 березня 2012 року. Адже дворічний перехідний період для обов’язкового обладнання парковок паркоматами та терміналами закінчився, як уже зазначалось, ще 1 січня 2012 року.

Далі ж відкладати встановлення паркоматів та автоматичних в’їзних-виїзних терміналів на парковках недоцільно, переконані урядовці. Адже наявність технічних засобів сприяє виведенню сфери паркування з тіні, збільшенню надходжень до бюджету, підвищенню якості обслуговування.

Для запобігання ж розрахунку за паркування готівкою до «Правил паркування транспортних засобів» внесені зміни, за якими з 1 квітня цього року продавати паркувальні талони буде дозволено лише шляхом безготівкової форми розрахунків.

Органам місцевого самоврядування ще у 2010 році було рекомендовано використовувати «Порядок формування тарифів на послуги з утримання платних парковок», основною метою котрого є запобігання зловживанням, недопущення недобросовісної конкуренції через встановлення тарифів, заснованих виключно на економічно обґрунтованих витратах на утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів. Також це має створити умови для беззбитковості підприємств, що надають послуги з платного паркування транспортних засобів, збільшення надходжень до бюджету.

Якщо впровадження технічних засобів, призначених для сплати вартості послуг економічно невигідне, паркування може здійснюватись безоплатно, запевняє мінрегіонбуд. Рішення про це, відповідно до пункту 5 «Правил паркування транспортних засобів», ухвалює орган місцевого самоврядування або оператор.

Отож з 1 квітня оплачувати послугу паркування слід лише за допомогою паркувальних талонів, а також на майданчиках, обладнаних технічними засобами (паркоматами і терміналами).

І, як запевняє міністерство, Україна такими паркоматами забезпечена.

Там наголошують, що перешкоди їх повсюдному встановленню та використанню виникають з боку органів, найбільш зацікавлених у легкості адміністрування та обліку фінансових потоків.

Ми своєю чергою, звернулись до Чернівецької міської ради за роз’ясненням: чому, порушуючи нормативно-правові акти, на парковках міста парківники продовжують з людей збирати готівку. Без чеків, паркоматів тощо. Там нам пояснили, що кошти, отримані від паркування, закладені в дохідній частині бюджету. А тому за надану послугу потрібно розраховуватися.

Директор же департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міськради Дмитро Сірман зауважив, що наразі парковки міста обслуговує МіськШЕП, і коштів на встановлення паркоматів (а це в середньому від 40 тисяч гривень на парковку) у бюджеті немає і не передбачено. Тому прийнято рішення та положення про конкурс з передачі парковок у приватні руки (однією з умов буде встановлення відповідних технічних засобів безготівкового розрахунку за послугу). Конкурс відбудеться вже на початку травня. Також департамент готує звернення до кабміну на розгляд цього питання на сесії міськради. На нашу ж заувагу, що рішення про перехід на паркомати мало дворічний перехідний період, пан Сірман зауважив, що департамент неод-норазово звертався до кабміну за роз’ясненнями.

Наразі ж, переконаний директор департаменту, за паркування платити потрібно.

Та не погоджується з його твердження сам прем’єр-міністр Азаров. Він переконує на своїй сторінці в соціальних мережах, що за відсутності паркоматів не треба платити за паркову. «Ми твердо стоїмо на позиції, що паркомати повинні бути встановлені у всіх містах України. Також хочу звернути увагу всіх, що водії можуть не платити паркувальникам, оскільки їхні дії розглядаються як незаконні. Місцевій владі потрібно мотивувати встановлення паркоматів… Все не робиться зразу. Щоб остаточно навести порядок у цій сфері, потрібен певний час. Але те, що відмовлятися від цивілізованого вирішення проблеми ми не збираємося, – це точно», — зауважив Азаров.

Кого ж слухати і як діяти чернівчанам – вирішувати їм самим.

Надія ВІРНА

Світлина

peredplata