Буковинська міліція нарешті сказала про свої заробітки

Буковинська міліція нарешті сказала про свої заробіткиНа третій місяць ми таки отримали відомості про доходи та майно керівного складу управління МВС в Чернівецькій області. Сталося це після того, як міністру внутрішніх справ було надіслано скаргу на протиправну бездіяльність керівного складу УМВС України в Чернівецькій області, яка порушує права особи на отримання відкритої публічної інформації.

Незважаючи на те, що ми просили надати нам копії декларацій, отримали всього-на-всього віддруковані на аркуші відомості. Про статки членів сім’ї там ні слова. Кажуть, що то конфіденційна інформація.

Отже, подаємо ту інформацію, яку нам надали. Начальник обласної міліції генерал-майор міліції Микола ХАРАБАРА за 2011 рік задекларував 140 тисяч гривень сукупного доходу, з них майже 118 тисяч склала зарплатня, 22 тисячі — дивіденди та відсотки. Пан Микола має у власності (оренді чи іншому праві користування) квартиру площею 101 кв. м. Також володіє (вірніше, володів, бо у червні цього року продав) автівкою «Тойота-Прадо». На рахунках в банках чи інших фінустановах генерал-майор має 220 тисяч гривень.

Буковинська міліція нарешті сказала про свої заробітки

Щодо його першого заступника Петра ПРОДАНА, то у відомостях, наданих нам УМВС в області, міститься тільки сума сукупного доходу за 2011 рік у розмірі майже 114 тисяч гривень та вказано, що у його власності (чи іншому праві користування) перебуває квартира площею 176,5 кв. м.

Буковинська міліція нарешті сказала про свої заробітки

Не більше нам повідомили про заступника Олега ПОПОВА. Тільки те, що загальна сума його доходів у 2011 році становила 137 тисяч гривень та він має квартиру площею 47, 2 кв. м.

Буковинська міліція нарешті сказала про свої заробітки

Так само, як і про іншого заступника Ярослава КОЗАКА — його сукупний дохід становив 116 тисяч гривень, у володінні є житловий будинок площею 112,9 кв. м і гараж площею 65,2 кв. м.

Медіа-юрист Олександр Бурмагін категорично не погоджується з твердженням міліціянтів, що копії декларацій не можуть бути надані, бо це є конфіденційною інформацією. Адже, згідно з частиною 6 статті 6 «Закону про доступ до публічної інформації», не належать до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, крім відомостей, зазначених у пункті 7 примітки додатка до цього Закону. А це відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, відомості щодо місцезнаходження об’єкта. І тільки ця інформація з декларації є інформацією з обмеженим доступом і не підлягає оприлюдненню. Тому чиновники зобов’язані надавати копії декларацій, попередньо затушувавши відомості, вказані у пункті 7.

На такій ноті ми завершуємо цикл матеріалів «Владні заробітки». Нагадаємо, що копії декларацій ми отримали лишень од керівників прокуратури області, голови та заступника голови господарського суду, начальника ТУ МНС в області, а також дані з декларації про доходи голови апеляційного суду краю. Не вдалося отримати копій декларацій од керівників області. Там нам надали тільки відомості. Також після неодноразових скарг ми отримали відомості про доходи керівників обласних управлінь СБУ та МВС.

На жаль, на відміну від демократичного закордоння, де людина може побачити не тільки декларації, а й видатки посадових осіб, у нас спроби отримати інформацію про ОФІЦІЙНІ доходи посадовців сприймаються як втручання в приватне життя, а самі відомості трактуються як конфіденційні.

Надія ВІРНА

Світлини з сайту УМВС в Чернівецької області.

peredplata