Буковина втратила заслуженого працівника культури Тадея Васильовича Сулятицького

Сулятицький Т. В. народився 1933 року у селі Пилатківці, Борщівського району, Тернопільської області. 1955 року закінчив навчання на філологічному факультеті Чернівецького державного університету. 1955-1963рр. – працював на комсомольській роботі, 1963-1965рр. був відповідальним секретарем Чернівецької міської організації товариства «Знання», а 1965-1969 рр. — заступником начальника Чернівецького обласного управління культури. Упродовж 1969-1997 рр. – директор Чернівецького українського муздрамтеатру імені О.Кобилянської, під керівництвом якого було здійснено постановку 160 нових вистав, колектив побував на гастролях у багатьох республіках і обласних центрах колишнього Радянського Союзу, у Румунії та Польщі. За творчі успіхи в 1981 р. театр нагороджений орденом Дружби народів.

У 1976-1980 рр. здійснював керівництво реставрацією унікального приміщення театру. Брав активну участь у встановлені на Театральному майдані пам’ятника Ользі Кобилянській (1980 р.).

Активний учасник культурно-громадського життя міста та області, у 70-х роках він тричі обирався депутатом Чернівецької міської ради народних депутатів. 1992-1997 рр. – голова правління Чернівецького обласного відділення Українського фонду культури. З 1971 р. – член Національної Спілки театральних діячів України, у 1988-2001 рр. – голова Центральної ревізійної комісії НСТДУ.

За роки роботи на посаді директора театру доклав чимало зусиль щодо збагачення його репертуару, зокрема так званого сценічного літопису Буковини. За його активною участю на сцені театру ім. О. Кобилянської було здійснено постановку вистав за творами О. Кобилянської, Ю. Федьковича, С. Воробкевича (“Земля”, “У неділю рано зілля копала…”, “Запечатаний двірник”, “Гнат Приблуда”, “Пан мандатор”, “Вірне кохання”, “Пан начальник”).

Упродовж багатьох років Т. В. Сулятицький працював над дослідженням історії українського театру на Буковині та популяризував творчість митців буковинського краю. В його творчому доробку два видання книги «Чернівецький обласний український музично-драматичний театр імені О. Кобилянської», чимало статей про митців театру Буковини в УРЕ, Енциклопедії сучасної України (томи 1-2), літературно-мистецькій енциклопедії Буковини, в окремих наукових збірниках про театральних діячів буковинського краю, проблеми театрального життя області тощо, опублікованих  у газетах “Буковина”, “Буковинське віче”, “Час”.

У 2003-2004 роках разом з режисером В. Селезінкою він здійснив низку передач на Чернівецькому телебаченні “Уклін Мельпомені” про митців та театральне життя Буковини.

За самовіддану працю він був нагороджений медаллю „За доблесний труд”, Почесними Грамотами Міністерства культури України та обласного управління культури.

Від 1998-го року працював завідувачем редакційно-видавничого відділу Буковинського державного медичного університету.

Помер Тадей Васильович Сулятицький у 85-річному віці в Чернівцях 9 серпня 2018 р.

Світла пам’ять про нього залишиться у серцях його колег, друзів, близьких і рідних людей.

Колектив Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської глибоко сумує з приводу смерті колишнього директора театру, заслуженого працівника культури України Тадея Васильовича Сулятицького та висловлює співчуття його родині з приводу непоправної втрати. Нехай земля йому буде пухом, а Всевишній дасть сили рідним і близьким пережити це горе. Від колективу театру директор-художній керівник Юрій Михайлович Марчак.

peredplata