Під стінами Адміністрації президента «суддю» обмастили шоколадом

Під стінами Адміністрації президента «суддю» обмастили шоколадомПід стінами Адміністрації президента України в Києві протестували проти корумпованості суддів.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, активісти Реанімаційного пакету реформ влаштували акцію «Судді в шоколаді – на смітник історії». Одну з учасниць акції, що була у суддівській мантії обмастили розтопленим шоколадом. Таким чином представники громадськості намагалися закликати Конституційну комісію прописати в перехідних положеннях змін до Конституції процедуру перепризначення суддів й усунення політичного впливу на судову гілку влади.

«Зараз в Адміністрації президента Конституційна комісія не пише той варіант Конституції в частині судоустрою і статусу суддів, який би відповідав запиту суспільства. Ось суддівський молоток, яким би мало вершитися правосуддя, перед яким мали б були всі рівні, але суддівський молоток – це інструмент розмішування шоколаду. Наші судді не вершать правосуддя, їм зручно бути в шоколаді. Ми, представники громадянського суспільства не хочемо залишати все, як було. Нам огидно дивитися на суддів в шоколаді», – заявив менеджер з комунікації Реанімаційного пакету реформ Андрій Андрушків.

Загалом активісти висунули три основні вимоги: повне оновлення суддівського корпусу, усунення політичного впливу президента і Верховної Ради на кар’єру судді, утворення триланкової, а не чотириланкової судової системи.

Для підтримки своїх вимог активісти підготували меморандум, який за добу підписали понад 100 експертів і понад 50 організацій. Серед них «Центр політико-правових реформ», «Центр протидії корупції», Transparency International Україна, «Третейська палата України», рух «Чесно», «Центр інформації про права людини».

Раніше в Адміністрації президента повідомляли, що Європейська комісія за демократію через право Ради Європи, відома також як Венеційська комісія, загалом позитивно оцінила попередній текст змін до Конституції України в частині правосуддя.

Серед основних пропозицій робочої групи Конституційної комісії з питань правосуддя: підвищити мінімальний віковий ценз судді з 25 до 30 років; скасувати випробувальний термін на посаді судді (суддя призначається одразу безстроково); скасування поняття «порушення присяги» як підстави для звільнення судді та визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду.

Джерело

peredplata