Вбивство Шеремета. День 6. Постійно оновлюється

Вбивство Шеремета. День 6. Постійно оновлюєтьсяУ понеділок можуть стати відомі нові подробиці у справі вбивства журналіста Павла Шеремета – перші дані експертиз мають надати фахівці Федерального бюро розслідувань США, яких залучили до розслідування, повідомив генпрокурор Юрій Луценко. Генпрокурор натякнув, що є новини у розслідуванні. Керівники правоохоронних органів утримуються від коментарів, пояснюючи це таємницею слідства. А експерти вважають, що цей злочин можна розкрити, але вказують на брак кваліфікованих фахівців у реформованій поліції.

«В понеділок плануємо заслухати перші дані від працівників ФБР США, які долучені як фахівці до вибухотехнічної експертизи, а також до автотехнічної експертизи. Вони ж нам допомагають в аналізі отриманих відео», – зазначив генпрокурор.

За словами Луценка, слідство розглядає усі версії, але ключовою вважає помсту за професійну діяльність Павла Шеремета. Генеральний прокурор також казав, що вже є новини з розслідування, проте поки їх не розголошує і просить всіх інших також від цього утриматись.

З боку правоохоронних і слідчих органів бракує офіційної інформації про розслідування справи. Глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе у Facebook попросила не поширювати неперевірену інформацію.

А міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у свою чергу зазначив: «Будуть результати – буде інформація».

Те, що до розслідування залучили фахівців ФБР, є позитивним, бо вони мають значно більші технічні можливості, вважає народний депутат, член парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Король.

«Зробити відповідну експертизу, дослідження, надати консультації – це буде, безумовно, по-перше, фахово, по-друге, швидше це буде зроблено, по-третє, дешевше і об’єктивніше», – зазначив депутат.

Як професіонал з багаторічним досвідом роботи в карному розшуку і кримінальній міліції, Віктор Король додав, що цей злочин із категорії тих, які можна розкрити.

У Федеральному бюро розслідувань сильна школа з вивчення місця злочину, тому залучення його експертів і методики може позитивно вплинути на хід розслідування цього резонансного злочину, погоджується екс-керівник Національного бюро Інтерполу в Україні Кирило Куликов. Але наголошує, що основну роботу з розслідування і розкриття справи мають робити українські правоохоронці, серед яких значно поменшало фахівців. У цьому контексті він прокоментував повідомлення Юрія Луценка про те, що до розслідування вбивства Шеремета може бути залучений колишній заступник начальника Національної поліції Василь Паскал, який працював на керівних посадах у міліції за часів президентства Януковича і був звільнений наприкінці 2015 року в результаті реформування правоохоронних органів.

«Я з ним багато працював, він є дуже фаховим, одним з найкращих фахівців. Це є свідченням того, що показова реформа, яку робили в МВС, вона повністю не вдалася. І ті люди, які цю реформу намагалися зробити в МВС, повинні відповідати за повне руйнування системи правоохоронних органів», – наголосив Кирило Куликов.

Джерело

ххх

Генеральна прокуратура перевіряє інформацію щодо організації незаконного стеження за співробітниками інтернет-видання «Українська правда» Павлом Шереметом та Оленою Притулою, до якого нібито причетний перший заступник голови Національної поліції Вадим Троян.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко в ефірі телеканалу «112. Україна».

На запитання, чи може він підтвердити чи спростувати інформацію щодо організованого Трояномстеження за Шереметом та Притулою Луценко відповів: «Можу відразу сказати, що ми перевіряємо цю інформацію. Є відповідне кримінальне провадження. Йде перевірка».

ххх

Перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян, який, за деякою інформацією, організував стеження за загиблим журналістом Павлом Шереметом і керівником \”Української правди\” Оленою Притулою, перебуває у відпустці.

Про це повідомила в ефірі \”112 каналу\” в неділю голова Нацполіції Хатія Деканоідзе.

Вона сказала, що дізналася про кримінальне провадження щодо стеження за Шереметом і Притулою тільки зі слів генпрокурора Юрія Луценка в суботу.

\”Зараз мій заступник (Троян) у відпустці. Він приїде. І я впевнена, що він зацікавлений в якійсь прозорій перевірці. Я впевнена, що він відповість на всі питання, які є\”, – сказала Деканоідзе.

Вона також повідомила, що через кілька днів має повернутися з відпустки міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

\”Як тільки приїде міністр, а через кілька днів він приїде, він отримає всю об\’єктивну інформацію\”, – сказала глава Нацполіції.

Вона запевнила, що перші особи держави тримають на контролі розслідування вбивства Шеремета.

\”Ми провели закрите засідання по цій справі у президента України. Сьогодні кілька годин тому нас з оперативниками послухав прем\’єр-міністр. І, звичайно, щодня інформація є у міністра\”, – сказала Деканоідзе.

У той же час, вона не змогла детально пояснити, яким чином інформація надходить міністру, якщо він перебуває у відпустці.

Глава Нацполіції також розповіла, що слідство проводить \”величезну роботу\” у справі Шеремета.

\”Це технічна робота – передивитися відео з камер спостережень в радіусі декількох кілометрів (від місця проживання журналіста). Друга складова – це опитати декілька сотень свідків\”, – сказала вона.

ххх

Журналістів \”17 каналу\”, які першими прибули на місце вибуху автомобіля з журналістом Павлом Шереметом у Києві, могли попередити про його вбивство.

Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко в ефірі \”Громадського\”.

\”Розглядається геополітична версія, яка передбачає \”російський слід\”. Саме з цим пов\’язана значна кількість питань, чому представники \”17 каналу\” з\’явилися першими на місці злочину, чи були вони попереджені, чи знали про те, що має статися. Звичайно, це не може залишитися без уваги слідчих\”, – розповів радник голови МВС.

Зараз цих журналістів допитують як свідків.

Варченко також підтвердив достовірність відео, на якому видно, як двоє невідомих закладають вибухівку під машину Олени Притули, і пояснив, з якою метою його оприлюднили.

\”Відео скомпоновано слідчою групою. Воно було зібрано з різних відеокамер і оприлюднено з єдиною метою – допомогти упізнати можливих злочинців\”, – сказав Варченко.

Зазначимо, за \”17 каналом\” нібито стоїть лідер організації \”Український вибір\” Віктор Медведчук. Співробітники каналу пояснили інцидент тим, що знімальна група очікувала в районі місця вибуху інтерв\’ю з мером Києва Віталієм Кличком.

Як повідомляв \”Обозреватель\”, радник голови МВС Зорян Шкіряк особисто зателефонував Кличку, який підтвердив, що перебуває за кордоном і не міг вранці 20 липня давати інтерв\’ю \”17 каналу\”.
Джерело

peredplata