Заява голови НМПУ щодо викликів на допит журналістів після подій на українсько-польському кордоні

Заява голови НМПУ щодо викликів на допит журналістів після подій на українсько-польському кордоніГолова Незалежної медіа-профспілки України Ігор Чайка висловлює щире занепокоєння з приводу інформації, яка надійшла з Чернівців.

Як повідомляє Чернівецька обласна організація НМПУ, сьогодні чернівецький журналіст, член медіа-профспілки Сергій Зарайський отримав ксерокопії повісток Львівського Головного управління національної поліції з викликом на допит до Львова на 12 (сьогодні!) та 14 вересня. Мету виклику не вказано, оригінали повісток не надані. Також аналогічну повістку отримав і ще один член НМПУ з Чернівців Петро Кобевко.

Як написав з цього приводу сам пан Зарайський у Фейсбуці: \”Я повідомив, що журналіст, і розумію про що може йтися, оскільки висвітлював події з Саакашвілі на кордоні. Але поки не отримаю на руки оригінал повістки нікуди не буду їхати. Власне, не розумію, а причому тут поліція до моєї професійної журналістської діяльності?! Чекаю розвитку подій…
PS. Державний кордон я не перетинав\”.

Зважаючи на хвилю емоцій та повідомлень після відомих подій 10 вересня на українсько-польському кордоні, виступу Президента України та активізації правоохоронних структур у пошуку \”крайніх\”, голова НМПУ Ігор Чайка наголошує на злочинній хибності спроб органів слідства в прагненні чи то догодити керівництву держави, чи то \”скоригувати\” інформаційну складову цієї резонансної події – зробити представників українських медіа, які виконували свої професійні обов\’язки, безпосередніми учасниками \”прориву\” державного кордону України.

\”Сподіваюсь, що норми Закону України \”Про захист професійної діяльності журналістів\”, Конституції України та інші законодавчі акти України, що є правовою основою професійної діяльності журналістів, не є для представників правоохоронних органів держави пустим звуком чи символами на папері\”, – наголосив голова НМПУ.

peredplata