Убивця Кеннеді спілкувався з агентом КДБ

Убивця Кеннеді спілкувався з агентом КДБ
Валерій Костіков згадується як член КДБ. Фото: скрін archives.gov

Дональд Трамп віддав розпорядження Національному архіву зняти гриф секретності з документів щодо вбивства президента Джона Ф. Кеннеді. 2891 документ опинився в публічному доступі. Ще 300 будуть переглянуті, цензуровані та оприлюднені згодом.

Опубліковані факти доводять — до вбивства Кеннеді був причетний Радянський Союз, повідомляє Independent.

В убивстві 35-го американського президента є російський слід. Убивця Кеннеді Лі Гарві Освальд,спілкувався із консулом СРСР в Мексиці Валерієм Костіковим, котрий був співробітником 13 відділу КДБ. Він та його колега Олег Брикін проводили розвідувальну операцію в Оклахомі. Також Костікова звинувачують у саботажі та замовних вбивствах.

Освальд телефонував до консульства кілька разів та розмовляв ламаною російською. В одному із дзвінків він запитав про \”телеграму для Вашингтона\”.

У жовтні 1963 Освальд відвідав консульство. В документах, котрі опублікував Національний архів, є свідчення про автобус, в котрому чоловік подорожував, одяг, в якому він був одягнений, та імена людей, котрі сиділи поруч, повідомляє Sky News.

В документах ЦРУ також є свідчення, що в СРСР очікувало військового удару з боку США після убивства Кеннеді. Дехто в Союзі припускав, що президента вбив член правого угруповання, котре намагалося розпалити ворожнечу між країнами.

Після затримання Освальда до ФБР зателефонував невідомий та повідомив, що він член групи, котра отримала завдання його убити.

Головному репортеру британського видання Cambridge News за 25 хвилин до вбивства президента зателефонував невідомий та повідомив, що \”зараз будуть великі новини\”.

Опубліковані документи відсіяли версію про те, що вбивство Кеннеді було здійснене групою осіб або хоча б був другий стрілок.

Дональд Трамп заявив, що він прагне максимальної прозорості у справі Кеннеді, тому документи, котрі за наполяганням ФБР та ЦРУ поки зберігаються у секреті, будуть переглянуті та оприлюднені протягом наступних 6 місяців.

Експерти вважають, що публікація секретних документів не стільки проллє світло на загибель американського президента, скільки ще більше заплутає суспільство та породить ще більше чуток.

Представник МЗС Росії Марія Захарова, коментуючи публікацію архівів напередодні, назвала дикими інсинуаціями припущення про те, що Освальд убив Кеннеді, діючи за вказівкою СРСР, повідомляє телеканал \”Дождь\”.

Джон Кеннеді загинув від кульового поранення в голову 22 листопада 1963 року в техаському місті Далласі. Офіційно обвинуваченим у вбивстві президента є колишній морський піхотинець Лі Гарві Освальд. За кілька днів після смерті Кеннеді його застрелили. Освальда вбили, коли він йшов з поліцейської дільниці в окружну в\’язницю. В СРСР Освальд жив з 1959 по 1962 роки.
Президент Джордж Буш-молодший підписав в 1992 році закон, що вимагає, щоб всі документи про вбивство були оприлюднені протягом 25 років, якщо тільки вони не зашкодять розвідці, правоохоронній діяльності, військовим силам або зовнішнім відносинам.

peredplata