Велелюдні протести в Словаччині

Велелюдні протести в СловаччиніНаш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Братислави:

-Наймасовіший протест в країні через вбивство журналіста, який писав про корупцію. Словаччина в кризі.

27-річний Ян Куціак отримав кулю в груди, його наречена Мартіна Кушнірова – в голову. Вбивство 25 лютого журналіста словацького видання Aktuality.sk, який займався розслідуваннями корупції та зв\’язків провідних політиків зі злочинним світом, набула резонансу далеко за межами Словаччини і може мати серйозні політичні наслідки.

Загиблий журналіст докопався до деталей закулісного життя впливових людей своєї країни, які нагадують знаменитий серіал 1980-х років про італійську мафію \”Спрут\”. У тому числі і тим, що в розслідуваннях Куціака італійська мафія займає чільне місце. Крім італійців, які осіли в Словаччині – сумнівні підприємці родом з провінції Калабрія – там фігурують кілька високопоставлених чиновників з оточення прем\’єр-міністра Роберта Фіцо. Найяскравіша з них – 30-річна Марія Трошкова, фіналістка конкурсу краси Miss Universe – 2007.

Маніфестації охопили кілька десятків міст Словаччини, а також кілька міст Чехії. Учасники акцій не давали слова політикам, але з лав демонстрантів були чутні політичні вимоги. Один з лідерів словацького протестного руху Петер Надь виступив із закликом до організації міжнародного розслідування вбивства журналіста. Він також заявив про необхідність змінити уряд Словаччини, щоб до влади, за словами Надя, прийшли люди, яким можна довіряти, що не загрузли в корупції і причетності до організованої злочинності.

Велелюдні протести в Словаччині

Це Братислава в ніч з 9 на 10 березня.

peredplata