Вселенський патріарх повідомив патріарху Кирилу про впровадження автокефалії в Україні

Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив очільнику Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати українській Церкві автокефалію.

Вселенський патріарх повідомив патріарху Кирилу про впровадження автокефалії в Україні

фото Romfea

Патріарх Варфоломій (праворуч) та патріарх Кирило у Стамбулі

Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив Московському патріарху Кирилу про імплементацію рішення про автокефалію в Україні. З такою заявою після закінчення зустрічі двох престоятелів виступив митрополит Гальський Еммануїл, відповідальний за процес подання Томосу Україні, інформує «Громадське».

Ієрарх наголосив, що питання подолання церковного розколу в Україні залишається важливим для Вселенського патріархату.

Розмова патріарха Варфоломія з патріархом Кирилом тривала дві з половиною години. Велику частину часу священнослужителі розмовляли віч-на-віч за присутності перекладачів.

На початку зустрічі Патріарх Варфоломій радо привітав гостя з Москви, проте відповідно до церковного протоколу не став називати його «Святійшим», натомість вжив слова звернення «Блаженство», що свідчить про верховенство Константинопольського патріарха.

Як інформує грецька агенція Romfea, патріарх Варфоломій під час зустрічі із головою РПЦ також наголосив: «Ми віримо в діалог, бо, коли політичні лідери через діалог намагаються вирішити проблеми своїх країн, набагато більше ми, релігійні лідери, повинні використовувати цей інструмент діалогу для вирішення наявних проблем».

Згодом речник УПЦ (КП) Євстратій Зоря заявив, що підсумок переговорів в Стамбулі дає підстави для стриманого оптимізму щодо Помісної церкви.

«До журналістів вийшов митрополит Еммануїл, який був представником Патріарха на святі в Києві у липні. Він зробив коротку заяву, сутність якої була у фразі: ми повідомили Патріарху про рішення щодо подолання розколу в Україні та надання автокефалії, яке нині впроваджують в життя. Пізніше буде офіційний текст, тому виклад може бути не буквальним. Однак не слід забувати, що «диявол ховається в деталях», – підсумував архієпископ УПЦ (КП) Євстратій.

31 серпня патріарх РПЦ Кирило прибув до Стамбула заради зустрічі із Варфоломієм і «компетентними органами Матері-Церкви з питань, що становлять взаємний інтерес».

На 1-3 вересня у Вселенської Патріархії вже запланований Синакс (Synaxis) – збори всіх єпископів цієї Церкви. Опісля Синакса, а саме 9-11 жовтня, відбудеться чергове засідання Священного Синоду Вселенського патріархату.

На думку деяких релігійних аналітиків, на Синоді і Синаксі буде розглядатися і «українське питання», так зване питання Томосу – надання автокефалії православній церкві в Україні.

https://zaxid.net/news/

peredplata