Як монастир Московського патріархату на Буковині перетворився у “королівство” друга Гундяєва

Два готелі, вісім храмів, павліни і навіть власний цвинтар – є лише однією стороною медалі

Банченський монастир на Буковині за 20 років свого існування встиг заробити славу одного з найбільших і найкрасивіших не тільки в Україні, але і в Східній Європі. Цей монастир відноситься до Московського патріархату і фактично розташований в тилу України, біля кордону з Румунією.

Як монастир Московського патріархату перетворився у "королівство" друга Гундяєва - фото 1

Однак цей монастир відомий далеко за межами Буковини не тільки через очевидну велич і неприховану розкіш храму, а і за те, що його настоятель єпископ Банченський Лонгін (Михайло Жар), утримує дитячий притулок, і, як розказують місцеві мешканці, приютив вже більше 400 дітей.

Як монастир Московського патріархату перетворився у "королівство" друга Гундяєва - фото 2

Крім того, місцеві також розповідають про те, що запорукою доволі швидкого будівництва “жарівського королевства” стала саме тісна дружба Жара з “регіоналами”.

Як монастир Московського патріархату перетворився у "королівство" друга Гундяєва - фото 3

Крім того, вікарій, не дивлячись на своє румунське і українське громадянство (і це при тому, що в Україні це протизаконно), не цурається хоча б дотично віддавати пошану “руці”, яка йому дала можливість так приспівуючи жити і дозволила з неї годуватися. А рукою цією є саме Московський патріархат. Цей факт підтвердив і скандал у лютому 2015 року, коли низка журналістів просила позбавити єпископа УПЦ МП звання Героя України. Тоді Лонгіна звинувачували в антиукраїнській позиції, яка проявилася, зокрема, під час однієї з його проповідей, яку опублікували місцеві і зарубіжні ЗМІ. У своїй промові настоятель Свято-Вознесенського Банченського монастиря єпископ Лонгін проклинав Європу, США і нинішнє керівництво України, закликав бойкотувати службу в українській армії і проповідував інші ріжучі слух речі.

Але і зараз, без підтримки “легітимного” Януковича та його братії в “королівстві” Жара багато хто себе почуває досить непогано. Наприклад, сини самого Лонгіна, які збудували розкішні будинки, але, як-то кажуть, щоб вже зовсім “не мозолити очі” місцевому приходу і не дратувати людей, зробили це не на території монастиря, але і не дуже далеко – так, щоб батько бачив.

Як монастир Московського патріархату перетворився у "королівство" друга Гундяєва - фото 2

Як монастир Московського патріархату перетворився у "королівство" друга Гундяєва - фото 5

Цікаво те, як вікарій пояснює звідки такі шалені статки і у нього і у його монастиря. Сам він з посмішкою розповідає, що так допомагають люди, а на запитання, які саме люди, відповідає: “Отець, Син та Дух Святий”. Також батюшка у цьому випадку дуже вправно цитує Біблію, кажучи, що в ній написано “що дає ліва рука, не має знати права рука”. До того ж, як до цього вдалося з’яcувати журналістам “24 каналу”, в монастирі мало хто замислюється про ведення бухгалтерії.

Враховуючи той факт, що Банченський монастир відноситься до Московського патріархату не варто списувати з рахунків і можливість допомоги з “центру”. Але якщо казати про якісь офіційні статки сім’ї Лонгіна, то можна припустити, що він, як багатодітний батько отримує чималі суми соціальних виплат з державних коштів. Так, ще на весні, журналісти кількох видань з’ясували, що згідно з документами, Жар взяв під опіку 274 дитини. На кожну дитину в місяць держава виділяє близько 3 тисяч грн. Тож якщо помножити ці два показники, то вийде доволі солідна сума, яка буде складати близько мільйона гривень на місяць. Нагадаємо, що це тільки офіційні цифри. А що ж казати про те, коли представники місцевих органів опіки дивляться з переляком на пропозиції журналістів завітати до дітей в монастир, щоб побачити, у яких умовах вони живуть. Кажуть, що це сім’я, в яку їм неможна втручатися. І це й не дивно, бо діти для владики створюють своєрідний імідж та ореол святої людини.
До того ж за розпорядженням “короля” для того, щоб вести фотозйомку на території монастиря УПЦ МП, як на режимному об’єкті , потрібен дозвіл у вигляді “благословення” Мабуть, таки Жару є, що приховувати від сторонніх очей.

Як монастир Московського патріархату перетворився у "королівство" друга Гундяєва - фото 6

Натомість, здравомислячу людину не може не обурювати той факт, що місцеві державні силові структури, ймовірно, знаючи про неприховану атмосферу всевладдя та безкарності, навіть і думки не мають, провести бодай прості перевірки відносно діяльності Михайла Жара. Місцеві про це кажуть: “бояться, значить поважають”.
Але побувавши на території монастиря і послухавши тих, хто мешкає неподалік, хочеться нагадати і одну з десяти заповідей – не створи собі кумира. Тим паче, коли це проста людина під опікою Москви та подвійним громадянством, яка дуже полюбляє розкішне життя і продовжує розбудовувати своє “королівство”, при цьому вихваляючи Росію, яка вже не перший рік знищує населення України…

Як монастир Московського патріархату перетворився у "королівство" друга Гундяєва - фото 7

peredplata