Стрілянина у Чернівцях: поліція озвучила три версії

Вже півсвіту облетіла інформація про те, як вдосвіта 8 квітня, незнайомі поліції зловмисники стріляли у людей на вулиці Гадяцькій у Чернівцях.

Допоки ніхто нічого про це не знає, містом і околицями ширяться різні чутки. Вони бувають правдивими, напівправдивими і зовсім безглуздими. Але всі мають мати право на існування до того часу, поки правоохоронці не впіймають зловмисника, чи зловмисників, не роззброюють їх і не посадять за грати. Люди бояться виходити з домівок, коли починає сутеніти. Особливо у районі вулиць Гадяцької, Сторожинецької, Рівненської і довколишніх. Бо про стрільців у людей розповідають, як нібито про маніяків, котрі озброєнні до зубів та стріляють у всіх, хто їм робить зауваження чи трапляється на дорозі.

З усього цього нам вдалося дізнатися таке: у неділю ввечері якась група чоловіків (хлопців) і жінок (дівчат) відпочивала біля садів Дністровської дослідницької станції на вулиці Гадяцькій. Люди бачили навіть вогнище, яке горіло десь о 10-й вечора на спортивному майданчику, який там спорудили самі мешканці. Компанія була шумною. Кажуть, що навіть стріляли. Останнє може виявитися правдою. Бо біля садів і спортивного майданчика є три 5-поверхові будинки. Тож біля під’їзду одного з них поліція знайшла відстріляну гільзу.

Тобто є інформація про якусь дуже галасливу компанію, яка тоді розважалася неподалік від місця трагедії.

Сама трагедія сталася десь біля 5-ї години вдосвіта біля будинку №2 по вулиці Гадяцькій. Там проживає лікар Андрій з сім’єю (дружина і маленька дитина). У дворі є собака. Отам вдосвіта недалеко від будинку хтось почав  дуже галасувати. Собака гавкав, дитина прокинулася і почала плакати.

Андрій вийшов з будинку і когось побачив біля паркану. Він відкрив хвіртку і, напевне,  попросив цих галасливих людей не шуміти, дати можливість заснути дитині. Замість того, аби прислухатися до слів господаря будинку, ця збуджена компанія (чи один чоловік) почали стріляти чи почав стріляти). Було випущено 4 кулі. Дві кулі пробили залізний паркан і дашок на криниці, також залізний. Одна куля відрикошетила вздовж воріт, а одна пробила дерев’яну хвіртку. Якась з цих куль влучила в Андрія, пошкодила кишківник, підшлункову та нирку. Поранення виявилося дуже небезпечне і було наскрізне. Вибігла з хати молода дружина. За цей час нападники (чи нападник) пішли вбік вулиці Сторожинецької. Дружина викликала поліцію і швидку допомогу. Поліція прибула уже за 4 хвилини. Але нікого не знайшли.

Пораненого чоловіка прооперували, видалили нирку. Він перебуває у стабільно важкому стані.

Поліція не може розшукати стрільця чи стрільців.

Є підозра, що нападників було декілька і серед них був один поранений. Бо біля стовпа навпроти брами будинку, де стріляли в Андрія, є калюжа крові. Поліція, як зазвичай у таких справах, дала брифінг для журналістів. На ньому заступник начальника Чубей та начальник слідчого управління Голянський повідомили, що вони шукають і досі не знайшли. А все решта, то є таємниця слідства.

Також озвучили три версії стрілянини, які має поліція:

Перша – це злочин, вчинений особою, яка брала участь у якихось розборках спочатку біля багатоповерхівки, де знайшли першу гільзу. І коли після розборок зловмисник втікав, то прийняв Андрія за особу, яка хотіла завадити його втечі. І тому стріляв у нього.

Друга – це злочин, вчинений з хуліганських мотивів, коли Андрій вийшов з хати і зловмиснику не сподобалося його зауваження.

Третя – це злочин, вчинений на ґрунті раптово виниклого конфлікту. Андрій міг зробити даній особі зауваження з приводу порушення громадського порядку чи непристойної його поведінки. І той почав стріляти.

Зараз поліція контролює всі заклади охорони здоров’я на предмет того, чи не звертався хтось з вогнепальним пораненням.

Стрілянина у Чернівцях у черговий раз  доводить, що в Україні повинен діяти закон про зброю. Саме на цьому довгий час наголошує депутат Чернівецької обласної ради Ольга Кобевко.

  • Злочинці не чекають ніяких законів,і вони вже давно озброєнні, – каже Ольга Петрівна. – А законослухняні люди стають беззахисними перед озброєними хуліганами, бандитами, злодіями.

Якби у хаті Андрія була гвинтівка чи пістолет, то він би  не чекав, аби зловмисник у нього стріляв, а сам би міг його підстрілити. І якби зловмисники знали, що кожен громадянин може дати йому відсіч адекватну, то задумався: чи варто витягувати зброю і стріляти. Бо міг би у відповідь також отримати «кулю в лоб».

Отже, закон про зброю потрібен для законослухняних людей, а не для злочинців. І чим швидше верховна рада його прийме, тим українська нація почуватиметься безпечніше.

Петро Кобевко

peredplata

2 thoughts on “Стрілянина у Чернівцях: поліція озвучила три версії

  1. Уважаемый Петро Кобевко!
    Данный пример наоборот показывает вред наличия огнестрельного оружия у цивильных, при его легализации и упрощении приобретения, любой пьяный конфликт, который сейчас заканчивается кулаками,- будет заканчиваться летальным исходом.
    Вы уверены, что при наличии у потерпевшего огнестрельного оружия- он бы им успел воспользоваться?
    Будьте любезны не делать из трагедии средство пропаганды легализации летального оружия.
    С уважением,
    Сергей

  2. Ню-ню. В країні, де люди хапаються за зброю у відповідь на зауваження ще її легалізувати.? Щоб шмаркач-хуліган, купивши пістолет, почувався ще більш самовпевнено? І до того ж, законослухняна людина, перш ніж використовувати легнальну зброю, тричі подумає, а злочинець і нелегальну використає без вагань. Тож наявність збролї у порядної людини не дуже її врятує. Треба ще бути готовим до її використання і вміти це робити. Крям того, судова практика свідчить, що задеклароване в ККУ право людини на самооборону – мертва норма, тож підстрелищ злочинця – сам сядеш у тюрму, порядну людину посадити простіше.

Comments are closed.