На Буковині постраждали двоє людей (у тому числі дитина) від укусу змії

11 червня до реанімаційного відділення Хотинської центральної районної лікарні потрапив мешканець села Круглик Хотинського району. 32-річний чоловік йшов сільським кладовищем, у високій траві не побачив плазуна та наступив на нього.
Також стало відомо, що 12 червня до реанімаційного відділення Путильської центральної районної лікарні госпіталізували 12-річну жительку села Сергії Путильського району. Ймовірно, змія вкусила дівчинку за ліву стопу, коли вона гралася на власному подвір’ї.Того ж дня потерпілу транспортували до лікувального закладу міста Чернівці.

У зв’язку з двома випадками укусів людей зміями, які стались 12 червня 2019 року на території Чернівецької області Чернівецький міський відділ УДСНС України у Чернівецькій області нагадує мешканцям правила поводження у таких випадках.

У разі укусу намагайтесь як найшвидше потрапити до лікаря, щоби отримати необхідну допомогу. Якщо транспортування до лікарні вимагає певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:

  1. Зберігайте спокій і стежте, щоби постраждалий менше рухався.
  2. Звільнійть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо.
  3. На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком.
  4. Дайте постраждалому воду – при усусі змії важливо багато пити.
  5. Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії.
  6. При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.
  7. Якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнути й у тканину.

Чого не варто робити при укусі змії:

  • не намагайтесь обробляти рану додатково;
  • не припікайте рану;
  • не накладайте джгут;
  • не висмоктуйте отруту: таким чином вірогідність зараження збільшується, до того ж небезпеці піддається й людина, у якої отрута опинилась у роті. Відсмоктувати отруту можна тільки у тому випадку, якщо в найближчі години неможливо отримати медичну допомогу.
  • не вживайте алкоголь.

Чернівецький МВ Управління ДСНС України у Чернівецькій області

peredplata