На Буковині влаштували сафарі на гуцулів

Уже більше 2 років у селах Селятин, Шепіт, Руська Путильського району бандитські угрупування «лєнінців» та «кабанів» влаштовують полювання на гуцулів. Вони роз’їжджають по селах на танках і БТРах, стріляють з автоматів, кидають гранати.

Люди залякані настільки, що бояться з хат виходити – не те, що комусь розповідати про дикунство новоявлених контрабандистських угрупувань.

Днями у селі Шепіт сталася жахлива новина. Біля 7 години вечора гуцули вже загнали худобу з пасовищ. Враз почули гуркіт техніки, яка здіймала куряву по сільській дорозі. З’явився якийсь агрегат, дуже схожий на військовий танк. Тільки башта з гарматою зняті. Страху нагнав ще й лязкіт гусениць. З двох відкритих люків виглядали ситі пики нахабних і самовдоволених молодиків. У руках у них були автомати Калашникова. Молодики – у військовій формі. Вони стріляли в різні боки й реготали від задоволення, коли якась гуцулка на подвір’ї зі страху ледь не падала на землю непритомна. Старі гуцули тікали по хатах. Закривали двері й вікна. Вони падали на коліна перед іконами і молилися. Просили захисту у Матері Божої та Ісуса Христа. Бо уже не сподівалися на захист ні держави, ні військових, ні поліції, ні прикордонників.

Більше 2-х років у цих краях владарювали нові контрабандисти. Це були дві групи: одна путильська, інша – вижницько-чернівецька. Їх знали всі навколишні гуцули, гори, мєнти і прикордонники. Але ніхто не міг й слова проти сказати.

Якось молоді прикордонники не знали, з ким справу мали і щось там наперекір зробили. Контрабандисти їм цього не пробачили. І вся Україна згодом гомоніла про те, що у Селятині в кафе була стрілянина між місцевими та прикордонниками.

На щастя, тоді нічого фатального не сталося. Але прикордонники таки відступили.

Це  ще більше зміцнило владу контрабандистів. По селах гуцули шепотіли один одному:

  • Знаєте, любчику, мой, той «Лєнін» зі своїми «лєнінцями» і той «Кабан» з «поросятами» таки великі люди у наших горах. Їх міліція боїтси. Їх пограничники боютси. Тай нам треба си боїти. Бо у них уже не лиш фузії є, а й машінгвери, канони і навіть танк. А „кришуют” їх великі люди у Києві та Чернівцєх.

Ось такі легенди ходили Карпатами про якогось Лєніна зі своїми трьома виродками та Кабана з кабанятами.

Як їм вдалося укріпитися у горах на самому кордоні, то тепер нехай СБУ дізнається. Але ці контрабандисти спочатку озброїлися. У них були автомати Калашникова, мисливські рушниці, револьвери, набої, гранати і БТР. Один із «Юних лєнінців»  мав посаду у лісі. Це було швидке прикриття для оборудок на кордоні та легалізації зброї. Мовляв, має право з автоматом вздовж кордону ходити. А БТР використовували для контрабанди цигарок.

Коли ці бандити входили на цей ринок, то поставили вимогу перед «пачкарями»: переносити через кордон не більше визначеної кількості пачок цигарок. За непослух карали штрафами до 6 000 євро. Хто не слухався – били. Залякані люди мовчали і підкорювалися. Бо добре пам’ятають: тут, у горах ще недавно царювали брати Б., які перетворили гуцулів на рабів у лісі, а потім продавали у рабство в Америці. Щоправда, одних уже Бог покарав (втопилися у 2008 році, коли повінь була), інші сидять у тюрмі довічно. Але не у нас, а в США. В Україні їх виправдовували. Навіть президент тоді та генпрокурор вступалися за бандитів. Тому й бояться гуцули не держави, мєнтів, прокурорів і армії, а бандитів і контрабандистів.

Вони слухалися лєнінців та поросят і більше визначеного ними „пачкарі” не носили через кордон. А пани панували. Вони зводили величезні хороми у Руській та Селятині, купалися у розкошах та п’яніли  від вседозволеності та безкарності.

У Селянині кажуть, що й гральні автомати завезли. А через кордон переправляли не тільки цигарки, а й нелегалів, зброю та інший крам.

Поліція на вотчину лєнінців та поросят уже боялася навіть й носа показати. Прикордонники змирилися з їхнім безпрєдєлом і давали зелене світло на кордоні.

А гуцули… Що могли зробити бідні гуцули у бідних селах. Там кожна друга сім’я – на заробітках. Залишилися тільки старі, немічні та діти. Нікому на захист стати.

І чим більше безкарності, тим цинічніший «бєзпрєдєл». Після того, як контрабандисти придбали БТР та почали роз’їжджати по селах у військовій формі, у балаклавах і пострілювати з автоматів, вони надивилися фільмів про Чечню і Кадирова. Тай самі такими ставали. Велике задоволення одержували, коли якийсь гуцул серед дороги падав і молився, зустрівшись з цими виродками. Чи стара гуцулка зі страху обмочилася.

Жодної непокори, жодного непослуху вже не терпіли «лєнінці».

Так було до 5 червня 2019 року до 19-ї години. П’яні, нахабні і агресивні негідники в’їхали до Шепота на БТРі. Вони стріляли по хатах і реготали від задоволення. Чи то пострілом, чи  бампером БТР вбили бика на дорозі.

Гуцули порозбігалися по хатах, заховалися і молили Бога, аби пронесло біду повз них.

Тільки один хлопець вийшов супроти. Це був студент ІІІ курсу військової академії. Зробив зауваження. Ті на нього накинулися, побили й поїхали далі.

Люди викликали поліцію, яка нібито все зробила, що треба. Знайшла купу зброї, боєприпасів, автоматів, пістолетів, гранат…

Спершу поліцейські висували версію, що нібито студент напав на «лєнінців» і вони ледве від нього відбилися.

А потім студент забрав заяву. І все почалося спочатку…

І ви мені будете говорити про якісь зміни після цього?

Не вірю!!!

Петро Кобевко

Р.S. Ось, як коментує все те, що відбулося поліція Чернівецької області:

5-го червня до поліції надійшло повідомлення про те, що приблизно о 19-тій годині у селі Шепіт Путильського району невідомі у військовій формі побили 19-річного місцевого жителя та стріляли зі зброї. Зі слів заявника, зловмисники пересувалися на бронетранспортері.

Слідчо-оперативна група Путильського відділення поліції встановила, що у потерпілого стався конфлікт з трьома жителями району, віком 31-34 роки. Зі слів парубка, він зробив зауваження чоловікам, які на території села поблизу житлових будинків здійснювали постріли з вогнепальної зброї.

Зазначається, що порушники добровільно надали поліцейським два автомати і мисливський карабін, на які вони мали всі необхідні дозвільні документи, для проведення експертиз щодо перевірки інформації про постріли.

Також правоохоронці вилучили у чоловіків транспортний засіб – всюдихід.

За вказаним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за кваліфікуючими ознаками частини 2 статті 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.

Того ж вечора о 21:55 на спецлінію «102» надійшло повідомлення, що у цьому ж селі місцеві жителі зупинили позашляховик «Mitsubishi Pajero» під керуванням їхнього 30-річного односельчанина. На думку селян, водій перевозив у автомобілі боєприпаси.

Під час огляду позашляховика поліцейські виявили та вилучили 348 набоїв калібру 9 мм, 170 набоїв калібру 7,62 мм, два магазини від автомата і пістолета, два корпуси гранат, пістолет невстановленої марки без номера, глушник, сигнальну ракету і запал від ручної гранати, які порушник зберігав і перевозив без відповідного дозволу.

Слідчі розпочали кримінальне провадження за частиною 1 статті 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Р.Р.S. Відмова від заяви молодого хлопця не повинна вплинути на хід криміналу. Адже окрім побиття люди з БТРу перевозили зброю, боєприпаси, гранати, пістолет з глушником (для чого?). Також вони підозрюються у контрабанді, залякуванні гуцулів. Там набирається до десятки статей ККУ. Тим паче, що цією справою міг би зайнятися військовий прокурор України Матіос. Він добре знає район та людей. Бо є вихідцем з села Розтоки Путильського району.

 

 

peredplata