ПТАШЕНЯТА ГНІЗДА ФЕДОРУКОВОГО

ПТАШЕНЯТА ГНІЗДА ФЕДОРУКОВОГОНа вулицях Чернівців спекотно. А в головах політиків мізки плавляться. Вони ніяк не можуть збагнути куди кого запхати і як звідти вибратися білими і пухнастими. Останнє їм ніяк не вдається: куди б не влізли — скрізь слизькі та жовтенькі.

Отакі розклади на Буковині напередодні виборів до місцевих органів влади.

Після підписання закону про вибори політичні партії почали публікувати списки своїх висуванців. Ті, кому нема кого і чого приховувати. Наприклад, партія «Самопоміч» однією із перших знайомить виборців зі своїми кандидатами. Більше того, звертається до них з проханням висловити свою думку щодо того чи іншого претендента. І видала чітке застереження тим, хто будь-якою ціною прагне на бренді партії знову увійти до місцевих рад. Вимоги до кандидатів чіткі та конкретні:
– це люди з бездоганною репутацією (не судимі, не мають стосунку до фактів корупції, політичних афер, сумнівних зв’язків);
– є порядними у веденні справ (громадських, політичних, бізнесових);
– є активними у громадському житті міста, села, району, області;
– не були членами ПР чи КПУ.

Відбір претендентів суворий і прискіпливий. Фахівці «Самопомочі» за лічені хвилини дізнаються про кандидатів усе. Тому в Чернівцях, аби попередити проникнення до партії різного штибу пройдисвітів, на сьогодні прізвища тільки 9 кандидатів до міськради опублікувала на своєму сайті «Самопоміч».

Варто зауважити, це — гідні люди. Вони молоді, перспективні, порядні та чесні. Чого вартують тільки кандидатури чемпіона світу з бігу Івана Гешка та лікаря-волонтера, яка 11 разів була у найгарячіших точках Донбасу, Ольги Кобевко. Окрім них, до лав партії входять молоді та перспективні підприємці Андрій Брязкало, Олексій Попович, Віктор Гищук, Богдан Ковалюк, Олександр Бакіновський, Аліна Олевич та Денис Тимофєєв.

Інші партії поки що мовчать. Вони не поспішають відкривати списки своїх претендентів. Напевно, їм є що приховувати від людей. Єдине, що вдалося дізнатися тепер — це те, що партія «Солідарність» (Блок Петра Порошенка) йтиме на вибори разом з «УДАРом». Кандидати їхні поділяться у співвідношенні 70 до 30 відсотків. А ще є інформація про те, що на вибори може не піти партія «Народний Фронт». Арсеній Яценюк взявся за реформи. І вважає, що у такий важкий для України період вибори не на часі. Тож партія може пожертвувати своїм політичним майбуттям заради врятування України. Якщо так станеться, то за те, за що зараз критикують і паплюжать прем’єра, через рік-два йому дякуватиме не тільки Україна, а й Європа та Америка. Може, тільки Росія залишиться невдоволеною реформами Яценюка. Бо вони спрямовані на те, аби Україну вивести до Європи, до цивілізованого світу, а не у путінсько-азійське минуле мракобісся.

Недавно провідні соціологічні організації провели дослідження того, які партії і з якими результатами зможуть взяти місця у радах всіх рівнів. Буковинські заміри мало чим відрізняються від загальноукраїнських. Тож, згідно з соціологічним опитуванням, яке днями провели Центр Разумкова та Фонд «Демократичні ініціативи», лідерами в Україні будуть Блок Петра Порошенка (14,4%) та «Самопоміч» (9%). На жаль, проросійський «Опозиційний блок», де знайшли притулок регіонали, набере 7,5 відсотка голосів. Безкомпромісна позиція Юлії Тимошенко дозволить ВО «Батьківщина» набрати 6,9 відсотка. Також долає прохідний бар’єр Радикальна партія Олега Ляшка з результатом 7,3 відсотка.

На межі проходження до місцевих рад перебувають ВО «Свобода», «Правий сектор» та «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. І все.
А тепер знову повернімося до наших країв. Окрім депутатів, буковинці обиратимуть голів міст, сіл, селищ. Також того, хто стане найголовнішим головою у Чернівецькій міській раді.

Перші ластівки вже злетілися до гнізда Федорукового. На вибори підуть і теперішній мер Каспрук, і секретар міськради, вчорашній регіонал Кушнірик. Піде на мера й голова Чернівецької організації «Солідарність» БПП Наталія Якимчук. А проти неї Карімова знайде ще зо 5 подібних жінок. І Михайлішин піде за своїми 17 відсотками. А коли буде вже геть погано Каспруку, висунеться й сам Федорук.

Він для Чернівців уже став благодаттю Божою або карою Господньою. Усе своє свідоме життя: від комсомольського секретаря до депутата парламенту його вибирають в Чернівцях. Люди, немов за змовою, вибирають Федорука. Це триває безперервно з 1977 року до сьогоднішнього дня. Спочатку його вибирали звільненим секретарем комітету комсомолу «Гравітону», потім — першим секретарем Першотравневого райкому ЛК СМУ, потім — обкому ЛК СМУ, потім — райкому КПУ, потім – головою виконкому Першотравневої райради, потім — 17 років мером Чернівців. І уже двічі депутатом парламенту.

Коли вже все буде пропадати у Порошенка і Яценюка, то на мера пошлють Федорука. І не буде на це ніякої ради.

Хоча…

Знову з’явився шанс у Михайла Сеничака. Раніше він міг скинути Федорука з міського Олімпу, ще за Ющенка у 2006 році. Але в партії «Наша Україна» плели інтриги, і Федорук скористався ними, аби утриматися.

Якщо нині не буде інтриг у «Самопомочі», а Михайло Сеничак дасть добро на балотування від цієї політичної сили, то у нього з’явиться реальний шанс очолити Чернівці.

Чекаємо.

Петро КОБЕВКО

peredplata