В Києві шоковані епідемією поспішних звільнень директорів чернівецьких книгарень

В Києві шоковані епідемією поспішних звільнень директорів чернівецьких книгареньКолегія у складі трьох суддів Господарського суду м. Києва минулого тижня нарешті розпочала розгляд справи за позовом директорів комунальних чернівецьких книгарень щодо визнання незаконним рішення облради про їхню реорганізацію. Директори восьми книгарень, нагадаємо, протягом всього минулого року оскаржували в судах рішення 10-ї сесії Чернівецької обласної ради VI скликання №76-10/12 від 31.05.2012 року «Про реорганізацію обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі».

З окружного адміністративного суду м.Чернівці справу передали до Господарського суду Чернівецької області, а звідти до Господарського суду м.Києва. У Києві розгляд справи спочатку кілька разів переносили, а потім взагалі постановили, що її треба розглядати колегіально.

Щоправда з моменту відколи директори подавали цей позов багато що змінилося. Деяких з них депутати Чернівецької обласної ради навіть встигли звільнити з роботи. А відтак призначені на їхнє місце виконувачі обов’язків керівників подані попередніми директорами позови відкликали. Дехто з ініціаторів колективного звернення до суду, подейкують не без сприяння представників влади, свої позови відкликав сам. Тож чи не єдиним легітимним учасником процесу на момент розгляду справи по суті залишилася директорка книгарні \”Лучаферул\” Валентина Стародуб.

Власне саме ця епідемія поспішних звільнень ініціаторів звернення до суду та масове відкликання позову якраз чи не найбільше зацікавила суддів під час засідання. Повним юридичним нонсенсом в цій ситуації стала участь у засіданні повноправного представника звільненої з посади директора «Букініста» Марини Лібанової. Адже доручення, яке вона видала йому на право представляти її інтереси в суді досі чинне, хоча сама вона в книгарні вже не працює. Згідно з наявною у www.buknews.com.ua інформацією, представник чернівецької влади не змогла до пуття пояснити цієї правової колізії. Відтак дехто з учасників слухань навіть засумнівався чи не має тут підстав для втручання у справу прокуратури. Бо, схоже, хтось надто вже вільно у Чернівцях поводиться з конституційними правами громадян. В тому числі з їхнім правом на правосуддя.

Подальший розгляд резонансної справи має відбутися вже цього тижня. www.buknews.com.ua триматиме своїх читачів в курсі.

Водночас, як повідомив на своїй сторінці у \”Facebook\” народний депутат Максим Бурбак, Папієва та Гайничеру запросять до Верховної Ради поспілкуватись на тему книгарень.

\”Як мені стало відомо, туди будуть запрошені ініціатори реорганізації Папієв та Гайничеру для презентації свого недооціненного досвіду у знищенні наших книгарень. Папієв зможе прозвітувати про виконання своєї обіцянки про відкриття мережі з 20 книгарень на території Чернівецької області станом на жовтень 2012 року. Буде цікаво!!!\” – написав Бурбак.

Згідно з інформацією на сторінці нардепа, парламентські слухання на тему \”Проблеми розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні\” відбудуться 15 травня о 15 годині в залі пленарних засідань ВРУ.

Джерело Букньюз

peredplata