Місяць у в’язниці. Співкамерниці Тимошенко плетуть їй косу

Місяць у в’язниці. Співкамерниці Тимошенко плетуть їй косу

5 вересня минув місяць від того дня, коли екс-прем\’єр Юлія Тимошенко сидить в Лук\’янівському СІЗО столиці. За словами тюремників, весь цей час вона підкоряється внутрішнього розпорядку СІЗО – тобто її побут майже нічим не відрізняється від того, як живуть інші, майже чотири тисячі в\’язнів.

\”Підйом заарештованих відбувається в 6 ранку, потім умивання на території камери, ранковий туалет, – розповів \”Сьогодні\” екс-начальник київського ізолятора Сергій Старенький. – О 7 годині починається сніданок. Ті, хто відмовляється від пропонованої їжі (супи, каші. – Авт.), їдять те, що їм передали. Якщо арештованого не везуть до суду, то його день проходить за переглядом телепередач, читанням книг. Протягом світлового дня виводять на прогулянку. З 12.00 до 14.00 обід, потім вільний час до вечері, до 17.00-19.00. Потім вечірній туалет і відбій в 22.00\”.

Як розповіли тюремники, світло в камерах ізолятора горить цілодобово, але при цьому є денне і нічне – більш тьмяне. Воно включається після 22.00. \”Після 22.00 потрібно перебувати на своїх спальних місцях, заборонено дивитися телевізор, голосно розмовляти, – розповіли в Держпенітенціарній службі. – Вставати дозволяється тільки в туалет і попити води. З Тимошенко жодних конфліктів у плані відсидки не виникає. Зразковою арестанткою ми її назвати не можемо, тому що такого поняття у нас немає, але і до злісних порушників порядку теж не відносимо. Їй пропонується їжа три рази в день, але вона їсть те, що їй передали. Вони складаються з нешвидкопсуючих продуктів – супи-борщі не можна, а ось варену картоплю можна.

Митися в душ в СІЗО ходять раз на тиждень, у жінок банний день зазвичай в суботу.

На запитання, чи шкодують її в СІЗО інші ув\’язнені, то кажуть, що тих, хто сюди потрапив, турбує винятково своя доля.

Як розповів соратник Тимошенко Андрій Шкіль, який і сам сидів у СІЗО на початку 2000-х, місцеву баланду їсти неможливо – \”гидота рідкісна\”, а готувати гарячу їжу в камері не дозволяють – \”можна користуватися тільки кип\’ятильником\”.

Сама Тимошенко в листах з неволі так описує свою камеру: \”П\’ять годин ранку. Сиджу перед вікном \”в клітинку\” на залізному табуреті. Камера приблизно 15 квадратних метрів. Зліва, вибачте, \”параша\”, а праворуч мирно сплять дві мої сусідки…\”. Одна з сусідок по камері Тимошенко – екс-начальник управління Київради з питань землекористування та містобудування, 47-літня Світлана Макеєва. Вона плете Юлі косу і кинула курити, щоб не труїти димом екс-прем\’єра. А ще пише вірші.

Джерело Известия

peredplata