В Чернівецькій міській раді чиновники визнали свою неправоту

В Чернівецькій міській раді чиновники визнали свою неправотуНадати інформацію про тих, хто отримував ордери на отримання квартири від Чернівецької міської ради як безкоштовне житло, журналістці Чернівецької газети «Час» Надії Бабинській постановили у Чернівецькій міській раді. Досі таку інформацію журналістці надавати відмовлялися. В отриманні інформації журналістці допоміг медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Олександр Бурмагін.

Надія Бабинська звернулася з інформаційним запитом до Чернівецької міської ради 7 березня 2013 року. Тоді містом поширювалися чутки, що міська рада віддала житло «своїм». У своєму запиті журналістка просила надати прізвища тих, хто у 2011 та 2012 роках отримував ордери на отримання квартири від Чернівецької міської ради як безкоштовне житло та інформацію про підстави (місце в черзі, пільги, рішення комісій тощо), за якими були надані ордери на квартири. Журналістка мотивувала свій запит ст. 34 Конституції України, у якій ідеться про право кожного на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів. Втім, начальник відділу обліку, розподілу та приватизації житла департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Василь Гураль не надав журналістці цієї інформації. Мовляв, ці дані захищені Законом України «Про захист персональних даних».

Медіа-юрист ІРРП Олександр Бурмагін допоміг Надії Бабинській скласти скаргу, яку надіслали на ім’я виконуючого обов’язки міського голови Чернівців. Після отримання скарги у Чернівецькій міській раді провели перевірку фактів і постановили надати запитувану інформацію журналістці газети «Час». Василеві Гуралю вказали про те, що неможливо допускати ненадання неповної інформації на інформаційні запити. Відповідь міськради журналістка отримала 18 квітня 2013 року.

В Чернівецькій міській раді чиновники визнали свою неправоту
В Чернівецькій міській раді чиновники визнали свою неправоту
В Чернівецькій міській раді чиновники визнали свою неправоту

Олеся Кравчук

Джерело ІРРП

peredplata