Голова Чернівецької обласної ради в день заробляє 800 грн

Голова Чернівецької обласної ради в день заробляє 800 грнКоли прес-служба Чернівецької обласної ради оприлюднила відомості з декларацій про доходи голови та заступника ради, найбільше, що вразило, це розмір матеріальних допомог, які ті отримали в 2012 році. Бюджет їм (ДВОМ) допоміг на не багато – не мало — аж на 60 тисяч гривень. Так, саме стільки допомоги потребують «бідні» очільники ради Михайло Гайничеру та його заступник Валентин Маніліч.

Ми звернулись до Чернівецької обласної ради із запитом, аби нам пояснили, звідки взялась таких розмірів допомога? Адже стільки не має за рік середньостатистична родина на Буковині, що складається з трьох працюючих людей.

З’ясувалось (хто б сумнівався), що все по закону. І 32 тисяч матеріальної допомоги Гайничеру, і 28 тисяч Маніліча – це все нормально, бо відповідно до законів, постанов і рішення обласної ради.

Так, саме рішенням сесії Чернівецької обласної ради від 20 березня 2012 року за підписом Михайла Гайничеру, Михайлу Гайничеру встановлено посадовий оклад у розмірі 15 мінімальних заробітних плат, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати 332 грн. (4980 грн.); надбавку за особливий характер роботи та інтенсивність праці у розмірі 90 відсотків посадового окладу з урахуванням доплати за ранг (4482 грн.), надбавку за вислугу років у розмірі 40 % від посадового окладу з урахуванням доплати за ранг (1992 грн.), доплату за науковий ступінь кандидата технічних наук у розмірі 15 відсотків посадового окладу (747 грн).

Також Гайничеру встановив, що преміювання Гайничеру здійснюється щомісячно у розмірі до 60 відсотків посадового окладу за фактично відпрацьований час, в межах затвердженого радою фонду оплати праці (2988 грн.). Але це ще не все. Згідно з тим таки рішенням, голові обласної ради мають надавати матеріальну допомогу на оздоровлення та допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячної заробітної плати (а ми нарахували більше 15 тисяч грн.) в межах затвердженого фонду оплати праці працівників виконавчого апарату обласної ради. От вам і тих 32 тисячі 370 грн. І от вам майже 800 грн. зарплатні за кожен робочий день!

І виплачено Гайничеру ті допомоги (на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань) згідно з розпорядженням Гайничеру.
Так само вираховується допомога і його заступникові Валентину Манілічу. Усе виплачено відповідно до розпорядження голови Чернівецької обласної ради. До речі, жодного з тих розпоряджень, що вказані у відповіді на запит, знайти на офіційному сайті ради ми не змогли.

Що можна сказати, коли посадовець, отримуючи зарплатню в 7 (!) разів вищу од середньої по області, ще й просить матеріальну допомогу в 30 тисяч гривень? Що можна сказати про буковинців, які обрали до ради людей, що вирішили давати з бюджету двом посадовцям щороку 400 тисяч гривень зарплатні? Народ має таку владу, на яку заслуговує.

ДЛЯ ПОРІВНЯННЯ

Розмір нарахованої заробітної плати в середньому на одного штатного працівника у березні 2013 року становив 2341 грн. (в середньому на одного очільника облради – 15 тисяч грн., — Н.В.)

За видами економічної діяльності найвищий рівень заробітної плати був у працівників фінансової та страхової діяльності (3767 грн.). Середній розмір заробітної плати працівників промисловості становив 2411 грн., освіти – 2430 грн., охорони здоров’я та надання соціальної допомоги – 2000 грн.

В цілому по Україні розмір нарахованої заробітної плати в середньому на одного штатного працівника становив 3212 грн. Найбільший він був у працівників м. Києва, найменшим – Тернопільської області. Про це повідомляє ГУ статистики в Чернівецькій області.

Окрім того, станом на 1 квітня 2013 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати працівникам Чернівецької області становила 345,8 тис. грн. (це менше, ніж річні витрати бюджету на утримання двох посадовців – голови та заступника голови Чернівецької обласної ради, — Н.В.).

Надія ВІРНА

Світлина Молодий буковинець

peredplata