Екс-чернівчанин керує Магаданською областю

Екс-чернівчанин керує Магаданською областюЕкс-чернівчанин, який нещодавно став виконувачем обов’язків губернатора Магаданської області, Володимир Печений в університеті навчався на \”трійки\”, але вів активне суспільне життя ще з дитинства.

На початку лютого президент Росії Володимир Путін своїм указом призначив вихідця із Чернівців Володимира Печеного тимчасово виконувачем обов’язків губернатора Магаданської області. Нині російський посадовець мріє ще раз відвідати Чернівці і навіть налагодити економічні та культурні відносини між Буковиною та цим краєм.

Свої спогади про рідний край він розповів журналісту \”МБ\” через посередництво своєї прес-служби. Відповіді готували майже три місяці.

\”Вдома завжди буваю у школі\”

– Добре пам’ятаю своє дитинство, – розповідає Володимир Петрович. – Найтепліші спогади – про шкільні роки. Навчався у Чернівецькій школі №1. Це і гарні вчителі, і друзі, і захоплення. Моїм найкращим другом у школі був В’ячеслав Бодюх. Він давно переїхав в інше місто. Ми досі підтримуємо з ним стосунки. Коли вдавалося приїжджати в рідне місто, завжди заглядав до школи. Нещодавно одна жінка з Магадана побувала в моїй школі, привезла альбом. З подивом побачив у ньому свої шкільні фото.

– Мені завжди подобалися гуманітарні науки, – продовжує В. Печений. – Найбільше, звичайно, історія та література. А вчителі у нас всі були висококласні. Всіх пригадую з теплом. Школу закінчив легко, вступив на філологічний факультет Чернівецького державного університету.

Під час вступу на філологічний факультет Володимир Печений написав письмову роботу на тему \”Боротьба КПРС за мир та безпеку народів\”. Написав її з помилками, тому отримав \”трійку\”. Такі самі оцінки у 1967 році Печений отримував на іспитах з російської мови та літератури, історії СРСР та англійської. Про це \”МБ\” вдалося з’ясувати в архіві ЧНУ.

У Магадані є середня школа імені Тараса Шевченка

– В університеті подобалося навчатися. Були дуже сильні курси, сильні хлопці. Красива історична будівля, хороші педагоги. Студентом поєднував навчання з роботою літературним співробітником редакції газети \”Радянське життя\” у Кіцмані. Завжди цікаво було дізнатися щось нове про свій край, про тих, хто живе поруч. Це був хороший досвід роботи. Писав багато історичних матеріалів, зокрема і про трагічні сторінки історії Буковини. На ці теми писав й у газеті \”Молодий буковинець\”, коли працював там. Вважаю цю роботу хорошою школою. Вона навчила мене спілкування, вміння правильно ставити запитання, знаходити в безлічі інформації головне.

– Збираюся приїхати до Чернівців, – каже В. Печений. – Хоча рідних у мене, на жаль, там не залишилося. Можливо, вдасться налагодити взаємовигідні відносини між нашими регіонами, підтримуватимемо економічні та культурні зв’язки.

У Магаданській області вже багато років діє українська діаспора \”Колима-Славутич\”. Вона багато робить для збереження української культури, традицій. У Магадані є навіть середня школа імені Тараса Шевченка, є його музей. До нас приїжджав консул України. Зняли фільм \”Українці на Колимі\”, який показували в різних містах. Для мене Україна завжди буде Батьківщиною. Сумую, дуже хочу приїхати. Гадаю, це вдасться зробити. (Микола КОБИЛЮК)

З досьє \”МБ\”

Володимир Печений народився 20 червня 1949 року в Чернівцях у сім’ї робітників.

У 1974 році закінчив філологічний факультет Чернівецького державного університету. Працював літературним співробітником газети \”Радянське життя\” у Кіцмані (нині – \”Вільне життя\”), піонервожатим, екскурсоводом Чернівецького туристичного бюро.
Одружився у Чернівцях зі працівницею медичного інституту.

У Чернівцях народилися двоє дітей Володимира: Владислав і Радмила.

До Магадана прибув у 1984 році. З 1997 року по липень 2004 працював першим заступником мера міста Магадана. З липня 2004 року виконував обов’язки мера.

У лютому 2013 року його призначили в. о. губернатора Магаданської області.

Джерело Молодий буковинець

peredplata