Журналісти встановлять намети під МВС з вимогою розслідувати побиття колег

Журналісти встановлять намети під МВС з вимогою розслідувати побиття колегУ понеділок, 27 травня, о 14.00 розпочнеться акція руху \”Стоп цензурі!\” під головним офісом МВС (Київ, вул. Богомольця, 10). Журналісти оголосять вимоги до міліції у зв\’язку із розслідуванням побиття журналістів Ольги Сніцарчук і Влада Соделя 18 травня.

Активісти руху встановлять намет, аби щодня бути живим нагадуванням міліціянтам про їхній обов\’язок розслідувати обставини нападу на журналістів, встановити вину нападників і покарати тих працівників МВС, що не забезпечити громадський порядок і допустили побиття журналістів.
Публікуємо текст заяви руху \”Стоп цензурі!\” повністю.

ЗАЯВА

Журналістський рух \”Стоп цензурі!\” вважає черговим проявом наступу на демократію напад на наших колег Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя 18 травня під час виконання професійних обов\’язків на мітингу об\’єднаної опозиції.

Побиття журналістів відбувалося у присутності кількох працівників органів внутрішніх справ, дії яких можна кваліфікувати, як службова недбалість.

Ця справа отримала широкий суспільний резонанс, оскільки засвідчила низку проблем в правоохоронній сфері країни.

Журналістський рух \”Стоп цензурі!\” вимагає:

Невідкладно утворити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування цієї справи. Журналісти передадуть депутатам всі фото і відео матеріали, а також інформацію про осіб, що вчинили напад.

Від Міністерства внутрішніх справ і персонально міністра Віталія Захарченка:

1. Ефективного розслідування побиття та перешкоджання професійній діяльності наших колег, із залученням фото та відео матеріалів від журналістів, а також матеріалів журналістських розслідувань.

2. Проведення та оприлюднення результатів службової перевірки, а також порушення кримінальної справи щодо працівників МВС, які були присутніми під час побиття журналістів, та проігнорували злочинні дії нападників.

3. Публічно оприлюднити інформацію про підстави, у т.ч. копії відповідних документів супроводження автомашинами ДАЇ БТР, що брав участь у сутичках на вул. Малій Житомирській.

4. Щотижневого публічного звіту про хід цих розслідувань та перевірок.

Від Адміністрації Президента негайно скликати Міжвідомчу робочу групу та запросити до неї міністра внутрішніх справ Віталія Захарченко та Генерального прокурора Віктора Пшонку для розгляду ситуації.

Звертаємось до міжнародних структур, зокрема, до Європейського Союзу, Ради Європи, ОБСЄ, та посольств іноземних країн, представлених в Україні, з проханням про підтримку та спрямування до української влади та урядів власних країн заяв та звернень щодо безкарності злочинів проти журналістів в Україні.

Заява була оприлюднена 21 травня 2013 р.

Довідка
Громадський рух \”Стоп цензурі!\”
Громадський рух \”Стоп цензурі!\” створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об\’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.
Це ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.
Громадський рух \”Стоп цензурі!\” не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.
Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху \”Стоп цензурі!\” можна за посиланням http://www.telekritika.ua/news/2010-05-22/53128
Блог Громадського руху \”Стоп цензурі!\”: http://stopcensorship.wordpress.com, у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

Контактна особа:
Артем Соколенко,
координатор прес-центру Громадського руху \”Стоп цензурі!\”
050 440 46 08 censor.stop@gmail.com

Фото Сергія Лещенка

Джерело ІМІ

peredplata