Янукович і Путін вже розділили ГТС?

Президенти Росії й України в неділю могли обговорювати питання приєднання України в якості спостерігача до Митного союзу й ситуацію з поставками газу.
Така думку висловлюють експерти в коментарі Комерсант-Україна.

\”Як показує українська новітня історія, такі раптові поїздки президента України часто закінчуються непередбаченими рішеннями. Якщо необхідна була зустріч тет-а-тет, виходить, мова йде про великі гроші\”,- вважає заступник гендиректора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий.

\”Швидше за все, це доля газотранспортної системи України, умови одержання Україною статусу спостерігача при Митному союзі. Ну й третій блок, який завжди є присутнім,— це участь Росії в приватизації українських підприємств\”, – додав він.

Те, що однією із ключових тем переговорів був Митний союз, підтверджує урядовий уповноважений з питань співробітництва із РФ, країнами СНД і ЄвразЕС Валерій Мунтіян.

В Астані, куди відправляться Віктор Янукович і Володимир Путін, 29 травня має відбутися підписання меморандуму про одержання Україною статусу спостерігача в МС.

\”У меморандумі два ключових пункти: про статус України як спостерігача в Митному союзі, а також про участь нашого представника у всіх засіданнях комісій МС\”,— заявляв раніше пан Мунтіян.

\”Ми одержуємо все, що нам необхідно: участь у засіданні органів ТС усіх рівнів, включаючи й вищий; одержання на аналіз усіх проектів документів ТС до їхнього прийняття; створення інституту постійного представника України в Митному союзі,- пояснив він.

\”Крім того, ми зберігаємо цей статус і після 2015 року, коли після початку роботи Єдиного економічного простору країни ТС перейдуть на новий рівень інтеграції\”, – додав він.

Крім планів щодо Митного союзу, президенти, можливо, обговорювали створення консорціуму на базі української ГТС і зниження ціни газу для України, повідомило джерело в Міненерго.

\”Ми готові на умови російської сторони, коли \”Газпром\” стане ключовим учасником консорціуму і його права будуть забезпечені законодавчо в обмін на зниження цін на газ\”,— заявив співрозмовник.

Інший співрозмовник, близький до переговорів, розповів, що українська влада готова поступитися Росії контролем над магістральними газопроводами, а контроль над розподільними газопроводами передати групі СЄПЕК підприємця Сергія Курченка.

За словами співрозмовника, піти на поступки російській стороні Україну змусили як проблеми з наповненням бюджету,так і тривалий спад на ринку металопродукції.

Світлина www.day.kiev.ua

peredplata