Кому і чи потрібен мер в Чернівцях?

Кому і чи потрібен мер в Чернівцях?На це запитання шукав відповідь журналіст ВВС Україна Святослав Хоменко.

Уже не перший тиждень чернівецький політикум щочетверга перебуває в напруженому очікуванні вістей з Верховної Ради.

Саме по четвергах парламент розглядає питання про призначення позачергових виборів у містах України.

А немає міст, для яких питання дострокових виборів є настільки ж актуальним, як для Чернівців: місто не має легітимного мера вже понад два роки.

\”Чернівецьке питання\” незмінно потрапляє до парламентського порядку денного, проте щоразу до нього не доходить черга, і щоразу співрозмовники ВВС Україна з депутатського корпусу запевняють, що з наступної спроби вибори таки призначать.

Тим часом чернівецькі жартівники розміщують оголошення про вакансію міського голови на порталах пошуку роботи, експерти та журналісти проводять тематичні круглі столи та інтернет-марафони, а місцеві політики звертаються до парламенту з проханням пришвидшити процес призначення виборів.

Відставка мера

Почалася ця історія 31 березня 2011 року, коли Чернівецька міська рада припинила повноваження міського голови Миколи Федорука. Він обіймав цю посаду з 1994 року і виграв п’ять мерських виборів поспіль.

Депутати обґрунтували своє рішення \”бездіяльністю мера, систематичними порушеннями ним Конституції та законів України, зловживаннями і стимулюванням корупційних схем\”.
Настільки серйозні закиди не знайшли продовження у вигляді офіційно висунутих правоохоронцями звинувачень.
А сам Микола Федорук через два роки, згадуючи ті події, сміється: \”Я до цього часу не розумію, за що мене відставили. Якісь дурниці просто\”.
Так чи інакше, тимчасово виконуючим обов’язки мера став секретар міськради, представник Партії регіонів Віталій Михайлішин, який виконує обов\’язки досі.
За час, що минув від відставки мера, Федорук та Михайлішин встигли позмагатися у популярності серед мешканців міста. Обоє політиків висувалися в депутати парламенту у Чернівецькому мажоритарному виборчому окрузі: колишній мер – від \”Батьківщини\”, нинішній в.о. мера – від Партії регіонів.
Переміг у цьому протистоянні Микола Федорук, який набрав 52% голосів виборців. За його опонента, якого, як каже кореспондент ВВС Україна в Чернівцях Микола Костинян, підтримував олігарх Дмитро Фірташ, проголосувало близько 34% чернівчан.

Два роки без виборів

За законом, позачергові вибори мерів призначає парламент.

Чому цього не зробили протягом останніх двох років? Депутати з усіх політичних таборів стверджують, що формальних підстав для затримки з ухваленням цього рішення вистачало.

Спочатку відставлений мер намагався повернути собі посаду у судовому порядку, і парламентський комітет з питань місцевого самоврядування очікував на завершення усіх процесів. Потім – Верховній Раді було \”не до цього\” через парламентську виборчу кампанію.

У Миколи Федорука є своє пояснення, чому вибори досі не призначені.

\”У влади просто нема кандидата, який міг би виграти вибори у Чернівцях\”, – каже він ВВС Україна.

У Партії регіонів ці закиди спростовують. У розмові з ВВС Україна лідер фракції ПР Олександр Єфремов сказав, що популярність його партії у західному регіоні зростає.

Ситуація з мером в Чернівцях схожа на київську.

І тут, і там у влади є готовий кандидат, який тримає в руках адміністративні важелі управління містом, однак не має впевненості у своїй перемозі на мерських виборах.

У обох містах є ціла низка потенційних кандидатів від опозиції, і результати виборів не в останню чергу залежатимуть від того, чи вдасться їм домовитися про співпрацю між собою.

Цікаво, що потенційні фаворити виборів, – а серед них експерти називають тих самих Миколу Федорука і Віталія Михайлішина – про свої мерські амбіції відкрито не заявляють, обіцяючи оголосити про участь у виборах після їхнього призначення парламентом.

Потрібен мер

Профільний парламентський комітет попередньо узгодив дату чернівецьких виборів.

Раніше йшлося про червень 2013 року, тепер рекомендують призначити вибори на 27 жовтня.

Ця дата влаштовує як представників влади у комітеті, так і опозиціонерів.

\”Перенести вибори на осінь просили громадськість і місцеві органи влади… Вибори повинні відбуватися з максимальною кількістю виборців\”, – заявив ВВС Україна голова комітету Давид Жванія з Партії регіонів.

\”Проводити вибори влітку немає сенсу. Літо – це сезон масових відпусток, багато городян перебувають за межами міста\”, – каже Микола Федорук.
Ця дата виборів влаштовує і чернівецьких депутатів.

Керівник фракції Партії регіонів у міськраді Георгій Ходоровський заявив ВВС Україна: \”Якщо ми чекали (на вибори – Ред.) так довго, то можна почекати і ще кілька місяців. Але обрати міського голову однозначно треба\”.

Нового голову чекають і прості чернівчани. У розмові із кореспондентом ВВС Україна вони висловлювати чимало претензій до нинішнього стану міста.
\”Дуже потрібен мер, ще більше, ніж раніше. Невже не можна прикрасити місто, зробити гарні дороги і тротуари? Хочу, щоб наше місто було красиве. Раніше було лице міста, а тепер – щось тимчасове\”, – нарікає 64-річна майстер виробничого навчання Віра.

\”Звичайно, мер потрібен. Я відчуваю різницю (між станом міста, коли був мер, і тим, що є зараз – Ред.). (Зараз – Ред.) нема зрушень, все паралізовано, дуже погано, бардак\”, – каже 36-річний підприємець Віктор.

Жодних гарантій

Втім, немає стовідсоткової гарантії, що ВР таки призначить вибори у Чернівцях.

Опозиція обіцяє одностайно підтримати відповідну постанову, а от Партія регіонів ще не визначилася.

\”Ми ухвалимо це рішення, тільки якщо для проведення виборів немає ніяких правових перешкод\”, – заявив ВВС Україна перший заступник керівника провладної фракції Михайло Чечетов.

Правові перешкоди – це судові процеси, що їх провадив проти міської ради відставлений мер Микола Федорук. Якщо ці процеси не завершені, призначати вибори не можна, адже існує вірогідність, що суд може поновити колишнього мера на посаді і виникне правова колізія, кажуть у Партії регіонів.
Через правові колізії Партія регіонів відмовляється призначати вибори і в Києві.

Сам Федорук запевнив ВВС Україна, що ще рік тому вийшов з усіх судових процесів щодо своєї відставки.

Остаточне рішення по виборах у Чернівцях Партія регіонів планує ухвалити у четвер, коли розглядатимуть відповідну постанову. Звісно, якщо парламент не буде заблоковано опозицією, яка вимагає звіту силовиків у зв’язку з побиттям журналістів на акції 18 травня.

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко каже ВВС Україна, що партія влади має аргументи як на користь призначення виборів, так і щодо подальшого зволікання з ними.

З одного боку, у Чернівцях провладному кандидату перемогти буде дуже важко, вважає експерт.

\”Влада затягує з виборами, тому що не хоче отримати там чергового опозиційного мера, а нинішня ситуація її влаштовує\”, – каже він.
З іншого боку, \”Регіони\” можуть проголосувати за вибори у Чернівцях, аби уникнути чергових звинувачень у невиконанні Конституції і знищенні місцевого самоврядування, які сипалися на їхню адресу у ситуації з київськими виборами.

\”Рейдерське захоплення влади\”

Андрій Пишний з фракції \”Батьківщина\” називає події навколо мера Чернівців \”схемою рейдерського захоплення влади у органах місцевого самоврядування\”. Він стверджує, що його рідне місто стало першим, де відбулося випробування такого сценарію відсторонення від влади законно обраного мера.

Олександр Черненко з Комітету виборців України підтверджує, що подібні до чернівецького сценарії реалізувалися у інших українських містах: приміром, у Василькові та Черкасах.

Інше питання: навіть якщо чернівецька чи будь-яка інша громада, яка потрапить у подібну ситуацію, обере нового мера, хто дасть гарантію, що новообраний градоначальник не потрапить у залежність від місцевої ради, яка може просто усунути міського голову з посади?

Микола Федорук, який на власному досвіді переконався у недосконалості чинного законодавства про місцеве самоврядування, заявляє ВВС Україна, що ініціює зміни до закону про місцеве самоврядування.

\”Рішення міської ради про недовіру міського голови має затверджуватися громадою у ході місцевого референдуму. А міський голова повинен мати право достроково припиняти повноваження міської ради – теж з затвердженням цього рішення на місцевому референдумі\”, – каже він.

Однак поки Чернівці третій рік живуть без мера, і невідомо, чи ближчим часом ця ситуація зміниться, подібні плани реформувати систему місцевого самоврядування скидаються радше на ескізи повітряних замків.

Джерело та світлина ВВС Україна

peredplata