Петро Кобевко про дорожні бунти у Лужанах і Мамаївцях

Петро Кобевко про дорожні бунти у Лужанах і МамаївцяхУ цієї пекельної влади вже нема навіть смоли для пекла. Все покрали.

Так говорили про тутешню владу жителі селища Лужани Кіцманського району. Вони не в змозі вже терпіти знущань над собою.

Дороги у селищі перетворилися у цілковиті руїни. Там такі ями, з яких уже не видно людини, якщо б вона туди потрапила. Кажуть, у них можна схоронити всю владу району та області разом взяті. І не треба копати їм могил. Вони — на дорогах.

Страшні картини постають перед очима. А за ними — й страшні справи. Днями у Давидівцях загинула молода людина. 21-річний хлопець на мотоциклі влетів у яму на дорозі й перекинувся прямо під колеса зустрічного автомобіля. Юнак загинув. За що? І хто понесе відповідальність за смерть людей на дорогах? Папієв, голова Чернівецької ОДА? Унгурян, голова Кіцманської РДА? Бурлака, заступник голови ОДА? Чи Гах, начальник Служби автодоріг у Чернівецькій області? Жодного відповідального. Більше того, вони один на одного спихають свою вину. І виходять сухими з мокрих ям на дорогах. Зараз неможливо пояснити людям, хто винен. І що робити.

І одного дня, а це було 29 травня о 13.00, жителі селища Лужани повстали. Їх прийшло до селищної ради майже дві сотні. Люди вийшли на пішохідний перехід і почали рух взад-вперед, взад-вперед… Весь транспорт зупинився. Міліція в особі двох підполковників, майора, лейтенанта, капітана і кількох сержантів попередила людей про кримінальну відповідальність за перешкоджання руху транспорту. Ніби протест людей перешкоджає руху транспорту, а ями на дорогах допомагають. Бо жодного голову РДА, сільського голову, ні Папієва, ні Бурлаку, ні Гаха досі не попередили, що вони щодня і щогодини у Чернівецькій області перешкоджають руху транспорту. Більше того, вони створюють аварійні ситуації. Ще більше того, цього понеділка вони своєю, м’яко кажучи, безгосподарністю на дорогах спричинили смерть мотоциклиста у селі Давидівці.

— Ви нас не лякайте, — обурювалися люди на те, що міліціонери погрожували їм криміналом. – Де ви раніше були? Чому дороги не робили? Куди гроші на асфальтування діли?..

— Пані владо, якщо не можете керувати, то йдіть худобу пасти, — сказав заступникові голови ОДА Василеві Бурлаці один лужанець. – Ви ні до чого не спроможні. Ви обіцяли гори-доли. А тепер навіть пекла нема. Бо ви навіть смолу вкрали.

Коли приїхали спеціалісти від автодору та служби автодоріг, вони послалися на безгрошів’я. І нібито не винні у тому, що нема доріг. Василь Бурлака послався на те, що він не відповідає за дороги. І взагалі він ні за що не відповідає. А те, що посаду займає і зарплату високу отримує з наших податків, то йому президент Янукович подарунок такий зробив.

Дискусія нічого не дала. Люди не сходили з пішохідного переходу. Тим часом міліція спромоглася організувати рух авт через Кіцмань в об’їзд Лужан. Про це довідалися жителі села Мамаївці. Вони миттю відреагували. І через 10-15 хвилин на пішохідному переході при в’їзді у Мамаївці зібралося більше двох сотень людей. Рух знову було перекрито.

Приїхав народний депутат України Олександр Фищук. Він прагнув і Бурлаці, і Косарю, і Гаху, і Азарову, і Януковичу пояснити, хто винний і що робити. Але вони оглухли і оніміли. Вони не чують. Щомісяця отримують зарплати чималі й глибоко плюють у глибокі ями на дорогах. Бо їздять у дорогих позашляховиках, заправляють їх за державний рахунок і живуть за наші гроші в своє задоволення.

Вони ще будуть жити добре. Але не довго… Терпець урвався.

Петро Кобевко

Р.S. А де влада верхня: Папієв, Унгурян, Ящук? Як з’ясувалося Унгурян, який обіцяв газеті «Час», що подасть у відставку, якщо до червня не будуть зроблені дороги у районі, перебував у Києві.

Папієв мав набагато важливіші справи для себе, аніж дороги для людей. Він агітував у Новодністровську за кандидата від партії регіонів на виборах мера.

Тільки голова Кіцманської райради Василь Ящук у цей день віддав останню шану загиблому на дорозі у Давидівцях 21-річному Миколі Семенюку. Сподіваюся, що над могилою юнака він щиро просив прощення у нього за смерть, яку заподіяла хлопцеві ця влада. Влада регіонів.

peredplata