Повстання в Туреччині

Повстання в ТуреччиніУ Стамбулі і Анкарі протягом ночі тривали антиурядові акції протесту. На центральній стамбульській площі Таксім стало спокійніше після того, як спецпідрозділи поліції пізно ввечері в суботу відвели свої броньовані автомобілі. Про це повідомляє Радіо свобода.

Перед тим поліція застосувала сльозогінний газ і водомети. Всього в протестних акціях на території Туреччини, яких відбулося понад 90, були заарештовані більш як 900 людей. Медики кажуть, що під час заворушень у Стамбулі травм і ушкоджень зазнали близько тисячі осіб.

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у суботу закликав до негайного припинення протестів. Протести розпочалися в Стамбулі минулого тижня, коли демонстранти вимагали припинити будівництво в парку неподалік площі Таксім. Придушення поліцією цієї акції викликало масові протести проти голови уряду і його ісламістської Партії справедливості і розвитку.

Влада надала дозвіл десяткам тисяч протестувальників в Стамбулі продовжувати демонстрації. Поліція залишає головну площу Стамбула, де раніше проти людей були застосовані сльозогінний газ та водомети. Також повідомляли про пластикові кулі.

Місцеві агенції новин повідомили, що поліція залишає барикади після того, як демонстранти кидали туди феєрверки.

У Стамбулі сьогодні вранці сотні людей провели ходу через Босфорський міст на підтримку учасників антиурядових виступів. Про це повідомляла британська телерадіокорпорація BBC. Поліція намагалась розігнати їх сльозогінним газом, дехто з мітингувальників почав кидати каміння. Вигукуючи антиурядові гасла, протестувальники у столиці спробували прорватись до парламенту.

В результаті вчорашніх сутичок між демонстрантами і поліцією в стамбульському районі Таксім десятки людей поранені. Затримано понад 60 людей. Правоохоронні органи застосували сльозогінний газ і водомети, щоб розігнати протестуювальників, які виступили проти планів реконструкції цієї частини міста та вирубки дерев у парку Ґезі.

Протести проти реконструкції площі Таксім вилилися в невдоволення політикою, що проводиться прем’єр-міністром Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. Ситуація виявила незадоволення молодих людей урядом та владною партією через «наплив ісламізації». Ердоган перебуває при владі з 2002 року, критики заявляють, що його уряд стає все більш авторитарним.

Маніфестації пройшли і в інших містах країни, у тому числі в столиці − Анкарі, а також в Ізмірі, Бодрумі і Коньї.

peredplata