Новодністровськ: радість влади і смуток опозиції

Новодністровськ: радість влади і смуток опозиціїВибори мера міста Новодністровськ завершилися тим, що переможцем оголошено висуванця від партії регіонів, підтриманого владою і особисто губернатором Михайлом Папієвим, інженера та голову обкому профспілок енергетиків Володимира Мельника.

Його перемогу готували заздалегідь. Бо вона важила щонайменше посади губернатора Папієву. Вибори мера міста енергетиків стали останнім Рубіконом, який переходив Михайло Миколайович і за яким уже не було вороття. Саме останні призначення керівників структур силовиків у Чернівецькій області без погодження з Папієвим підтверджують те, що губернатора можуть змістити з посади. Для утримання на плаву йому залишилася тільки одна соломинка – це вибори. Якщо він їх виграє, значить потрібний ще буде Януковичу і ПР. Якщо ж програє, то буде зміщений з посади голови обласної держадміністрації.
І Папієв особисто зайнявся виборами. Він їздив до Новодністровська, зустрічався з трудовими колективами, просив голосувати за висуванця партії регіонів, переконував і, насамкінець, увімкнув адмінресурс. Бувало, що десь адмінресурс давав збій, як на зустрічі з депутатами та виконкомом міськради, а десь і спрацював на всі 100 відсотків.

Хоч як не просила опозиція новодністровців не боятися погроз, їй не повірили. Все ж люди злякалися втрати робочого місця і переслідувань за свою політичну та життєву позицію. Це означає, що влада ще має силу в області та будь-коли може її застосувати. А опозиція не спроможна захистити людей від тиску влади. Тому й програв висуванець об’єднаної опозиції Руслан Панчишин своєму опонентові від влади майже 500 голосів. Він не мав засобів і сил, аби протистояти тиску влади, підкупу виборців, залякуванню і всім іншим брудним технологіям, які були використані на виборах у Новодністровську. Сам Панчишин зумів упіймати за руку тих, хто носив продовольчі пакети виборцям з листівками Мельника. Та не зміг довести справу до відповідної реакції правоохоронців, які чітко й відверто стали на бік влади та були однією зі складових адміністративного ресурсу. Панчишин звертався до тих, хто служив і прикривав цей ресурс. А треба було діяти через народних депутатів та через свої зв’язки у генеральній прокуратурі.

Саме це було одним із недопрацювань народних депутатів від об’єднаної опозиції. Вони не почули прохань про допомогу. Чи не хотіли їх почути?..
Та й агітувала за свого висуванця опозиція дуже мляво. Окрім акції 7 травня, задля допомоги Панчишину нічого не зроблено. Тим паче, що саме ВО «Батьківщина» і її лідер Іван Мунтян під час виборчої кампанії активно мовчали. Хоча осередок ВО «Батьківщина» у Новодністровську вустами свого керівника Манаскурова заявив ще 7 травня, що вони Панчишина не висували і не підтримували. Відповідної оцінки за ренегатство від обласної орга-нізації ні голова, ані новодністровська «Батьківщина» не одержали. І містом поповзли чутки, що не вся опозиція разом. Хоча Мунтян, як голова обласної організації, не раз міг переконатися, що новодністровська організація вже давно перебуває на підтанцівці у влади.

Другою і основною причиною програшу став страх. Влада зуміла внести його у кожний дім енергетиків. Перед виборами мої знайомі з міста навіть не брали слухавки зі страху, що їх почують і потім покарають. У часи безробіття люди дорожать місцем праці. А влада обіцяла позбавити праці тих, хто буде неправильно голосувати чи не прийде на вибори. І свою обіцянку підтвердила ділом. На дільницях сиділи спостерігачі від ПР та кандидата Мельника і відмічали у списках тих, хто прийшов чи не прийшов на вибори. А перед дільницями стояли хлопці спортивної статури й пильно дивилися у вічі енергетикам. Як колись у Мукачеві. Цей страх опозиція не зуміла нейтралізувати.

Руслан Панчишин подав скарги на зафіксовані порушення. Але вони залишилися без позитивного результату для нього. Бо система влади контролює і правоохоронні органи, і суди.
Отож новодністровці знову залишаться один на один з тією владою, яку вибрали зі страху. Вони можуть тільки сподіватися на те, що жити почнуть краще та веселіше. Що у них знизяться тарифи на воду, по-ліпшиться соцкультпобут, будуть відремонтовані ліфти, дахи, дороги. Що будуть пляжі для відпочинку та «Лісова казка» для дітей, ринки та фабрики… Але уже нарікати їм не буде на кого. Тільки на себе.
Петро Кобевко
P. S. Результат виборів: Володимир Мельник (Партія регіонів) – 1735 голосів, Руслан Панчишин (Реформи і порядок) – 1246, Анатолій Болдишев (СДПУ(о)) – 528, Анатолій Білоткач (Єдиний центр) – 339, Анатолій Кобильчук (КПУ) – 69.

peredplata