Тимошенко відпустять до 15 вересня?

Тимошенко відпустять до 15 вересня?Президент України Віктор Янукович може відпустити Юлію Тимошенко на лікування до Європи, за умови, що екс-прем\’єр виконає низку умов. Про це 9 червня повідомляють джерела \”Главкому\”.

Головна вимога, яку висуває в даному випадку президент, – гарантії від Європи, що Тимошенко не матиме права вільних переміщень, зустрічей, а також участі у політичних подіях в Україні.

\”Всі домовленості стосуються, швидше за все, обмеження політичної активності\”, – зазначає експерт-міжнародник Валерій Чалий.

До президентських виборів Тимошенко, у разі вивезення за кордон, повинна буде переважно відмовчуватися, і не закликати опозицію і народ на боротьбу з нинішньою владою.

З одного боку, очікувати такого від Тимошенко – абсурдно. З іншого, якщо оцінювати її останній лист, то початок справі зроблено.

У ньому вона вже \”кличе\” владу і опозицію сісти за круглий стіл переговорів. А також радить опозиції не витрачати час і \”не вимагати відставки Уряду Азарова, міністра Захарченко або інших політичних блазнів\”.

За даними \”Главкому\”, Тимошенко, згідно домовленості української влади і Заходу, може покинути Україну до 15 вересня.

Корчинський: Янукович випустить Тимошенко, щоб розколоти опозицію
Керівник громадської організації \”Братство\” Дмитро Корчинський переконаний, що президенту України вигідно відпустити Юлію Тимошенко за кордон. Про це він сказав у коментарі для Gazeta.ua.

\”Про людське око президент хоче здатися милосердним і добрим правителем, якому шкода, що така гарна жінка поневіряється за гратами. Насправді ж Янукович випускає Тимошенко за кордон з чисто прагматичних міркувань. Він розуміє: якщо вона буде на волі, то ні про яку узгоджену політику опозиції мови бути не може. І на майбутніх президентських виборах не буде узгодженого опозиційного кандидата. А це йому на руку\”, – зауважив політик.

Тимошенко може втрутитися в боротьбу за крісло президента у 2015 році, припустив керівник \”Братства\”.

\”Вона як особистість сильніша за всіх опозиційних лідерів. У той же час найвищий рейтинг — у Віталія Кличка. Найбільші сподівання має Арсеній Яценюк, а найбільші амбіції — Олег Тягнибок. Без Тимошенко вони могли б сяк-так домовитися, а коли Юлія Володимирівна втрутиться у гру, то всередині опозиції почнеться безперервна війна. Тимошенко постарається до початку виборчої кампанії домогтися зняття судимості через європейські інстанції\”, – сказав Корчинський.

На думку експерта, екс-прем\’єрці не зашкодять інші кримінальні справи, які порушені проти неї.

\”Нові кримінальні справи тягнутимуть, що триматиме Тимошенко в підвішеному стані. Але вона уже знаходиться на тому рівні популярності, у такій точці своєї долі, що додаткові кримінальні справи її тільки прикрашатимуть\”, – зауважив він.

Що ближче до виборів, то раціональнішою стане політика президента, припустив Корчинський.

\”Йому вигідно буде, щоб Тимошенко повернулася в Україну перед початком виборчої кампанії і взяла участь у грі всередині опозиції. Тоді йому легше буде перемогти. Нині опозиція, з одного боку, слабка, а з іншого — прагматична. Коли в її стан повернеться Юлія Володимирівна, то діяльність опозиції стане більш романтичною. А це призведе до розколу\”, – упевнений політик.

Довідка

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією 2009 року. Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

9 травня 2012 року Тимошенко перевели з колонії в Центральну клінічну лікарню №5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем\’єра визначають німецькі лікарі з клініки \”Шаріте\” (Берлін).

28 лютого генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що Тимошенко поки що не перевозять з Центральної клінічної лікарні Укрзалізниці №5 в Качанівську виправну колонію, щоб не загострювати ситуацію навколо неї.

30 квітня ЄСПЛ визнав незаконність арешту Тимошенко, але не знайшов порушення прав щодо її скарги на застосування катувань. У той же час юристи та політики по-різному інтерпретували, чи встановив суд політичну мотивацію арешту.

Окремо згадаємо: у квітні 2012 року Ангела Меркель заявила про бажання привезти Тимошенко на лікування до Німеччини.

13 травня 2013 року захисник Тимошенко Сергій Власенко повідомив, що Тимошенко не погодиться на лікування за кордоном і вимагатиме юридичної та політичної реабілітації.

Джерело та світлина NEWSru.ua

peredplata