Буковинців узаконили в Румунії як \”румунів зарубіжжя\”

Буковинців узаконили в Румунії як "румунів зарубіжжя"Президент Румунії Треян БЕСЄСКУ підписав Указ про промульгацію Закону \”Про внесення поправок до Ст.1. (а.1) Закону № 299/2007 \”Про надання підтримки румунам закордоном\”. Про це повідомляє власний кореспондент CitizenJournal.info в Румунії.

Відтепер Ст.1, абзац (1) a) цього закону матиме наступний зміст:

\”Права осіб, що відносять себе до румунської культурної ідентичності – особи румунського походження, особи, що належать до румунського лінгвістичного та культурного філону та проживають за межами сучасних кордонів Румунії, незалежно від їхнього топоніму, від того, як вони іменуються (арумунами, арминами, бессарабцями, буковинцями, молдовлахами, рреминами, бессарабцями, буковинцями, куцовлахами, дако-румунами, істрорумунами, герцаївцями, македорумунами, менгленорумунами, молдованами тощо), будуть називатись далі – \”румуни зарубіжжя»…\”.

Практично, відповідно до нових поправок до румунського законодавства, до категорії «румуни зарубіжжя» відносять всіх громадян сусідніх країн, мешканців прикордонних регіонів, що в силу різних історичних обставин мають румунське походження, спілкуються діалектами румунської мови тощо.

Нагадаємо, що з ініціативою внесення відповідних поправок до румунського законодавства виступив румунський сенатор Віорел БАДЯ. І тільки двоє румунських парламентаріїв проголосували проти їх прийняття.

Георгій БОДНАРАШ
Джерело та світлина CitizenJournal.info

peredplata