«Батьківщина» вважає неприйнятною будь-яку ревізію чинного мовного законодавства

«Батьківщина» вважає неприйнятною будь-яку ревізію чинного мовного законодавстваКрах соціально-економічної політики Януковича, повне фіаско цих «проффесорів», горе-професіоналів та псевдореформаторів спонукає Партію регіонів вкотре туманити людям голови черговою ініціативою із одержавлення російської мови.

Це вже буде п’ята виборча кампанія, в якій ПР, рідною та повсякденною мовою якої, як відомо, є кримінальна фєня, намагатиметься розвести народ на темі російськомовності. Саме цим і вмотивовано законодавчу ініціативу «регіоналів».
Новий проект – це підредагована копія попереднього законопроекту Єфремова-Симоненка-Гриневецького, який передбачав технологію повного вивільнення України від української мови, і який отримав негативні висновки з боку десятків вітчизняних наукових структур, а також був вщент розкритикований Венеціанською комісією та Верховним комісаром ОБСЄ з питань національних меншин.
Партія «Батьківщина» послідовно дотримується принципу однієї державної мови – української. Ця позиція чітко викладена і в «Десяти принципах» – заяві, яку Юлія Тимошенко до Дня Незалежності передала з-за грат.
Робимо це не для того, щоб принизити інші мови. Потужна державна підтримка українській потрібна для того, щоб подолати наслідки кількасотлітньої колоніальної мовної політики, через які українська мова опинилася під загрозою поступового зникнення.
Саме тому ми вважаємо неприйнятною нав’язування офіційного статусу російській та будь-яку ревізію чинного мовного законодавства в напрямку послаблення державного сприяння відродженню української мови.
Навіть при формально державному статусі української режим Януковича розгорнув справжню війну проти української мови. Влада закриває україномовні школи, скорочує присутність нашої мови у вузах та інформаційному просторі. Сотні працівників адміністрації Якуковича, Кабміну, обласних та місцевих адміністрацій, більшість депутатів-регіоналів не розмовляють українською, або взагалі її не знають і не поважають. Дії Януковича та його оточення, навіть тих із них, хто вимушено цідить з себе українські слова, свідчать, що наша мова для них не є цінністю, яку слід берегти, примножувати та передавати нащадкам.
За таких умов кожен громадянин України мимоволі стає опозицією до новітніх валуєвих – гонителів української мови. І підтримувати рідну мову нам доводиться щодня. Є прості дієві речі, до яких ми вже закликали, які не вимагають жертв чи подвигів: просто купити в кіоску україномовну газету чи україномовну книгу у крамниці. Замовити на радіостанції україномовну пісню. Письмово вимагати від керівництва телеканалів збільшення частки україномовних програм. Не шкодувати грошей на кіно з україномовним дубляжем. Заходячи в крамницю з дисками, питати фільм з українською звуковою доріжкою. Нести українське слово в соціальні мережі. Інсталювати та використовувати україномовне програмне забезпечення. Зміцнювати україномовний сегмент у соціальних та пошукових мережах Інтернету. Не піддаючись мовному тиску оточення, розмовляти українською мовою. Навчати рідній мові дітей та спілкуватися з ними українською.
Тільки так ми збережемо нашу рідну мову. Відповідальність за неї — на кожному з нас.

peredplata