Дупло для контрабанди, або Для чого рубають ліс на Буковині

Дупло для контрабанди, або Для чого рубають ліс на БуковиніА тепер про рідну Буковину. Нижче – трохи вільного перекладу з румунської преси про грандіозну партію контрабандних цигарок, які румунські митники з прикордонниками знайшли в дерев’яних колодах (простіше – в лісі-кругляку!), що завозилися в їх країну з Чернівецької області. Затим – мій коментар з цього приводу.

«За матеріалами румунської преси.

ГЕНІАЛЬНИЙ МЕТОД КОНТРАБАНДИ:

100000 пачок цигарок виявили в дерев’яних колодах, привезених з України

Близько ста тисяч пачок контрабандних сигарет були виявлені вчора митниками та прикордонниками у Вікшань, які були приховані в колодах, що транспортувалися вантажним поїздом. «Я думаю, що це найбільша кількість контрабандних сигарет, яка була виявлена від початку цього року прикордонниками в повіті Сучава», – сказав Раду Лунгу, офіцер із зв’язків Територіальної Інспекції прикордонної поліції Сігету-Мармацієй.

Один з найбільш винахідливих методів ввезення контрабандних цигарок до Румунії був виявлений вчора в Дорнешть. «Набір» контрабандних сигарет, «загорнутих» у колоди, призначених для заводів повіту, був виявлений під час проведення спільного контролю співробітниками прикордонної поліції та митниці. Співробітники останньої під час перевірки виявили щось неправильне в одній з транспортованих колод і подумали, що краще звернутися до своїх колег з прикордонної поліції, щоб ті допомогти їм ретельно перевірити відповідний транспорт. Подія сталася вчора в післяобідню пору близько 16-00, а до 17-00 вже були знайдені в колодах більше 50000 пачок сигарет. Це означає близько п’яти тисяч блоків цигарок по десять пакетів, що означає величезну кількість.

Згідно з офіційним повідомленням Раду Лунгу, офіцера із зв’язків Територіальної Інспекції прикордонної поліції Сігету-Мармацієй, о 17-15 більше 70 000 пачок контрабандних сигарет були виявлені в пункті перетину кордону Вікшань, які були сховані всередині колод на товарному поїзді. За даними прикордонної поліції Сучава, митники виявили багато пачок сигарет, які були сховані всередині колоди на товарному поїзді, який прибув з України. Український поїзд прибув в п’ятницю в країну через пункт прикордонного контролю Вікшань, а митний контроль був здійснений на залізничній станції Дорнешть. За допомогою наявного в розпорядженні спеціального обладнання всередині колоди була виявлена велика кількість пачок сигарет. У цьому випадку митники попросили допомоги прикордонників, які перебрали на себе розслідування. Таким чином, змішана команда зробила ретельну перевірку колод, у ході якої всередині них було виявлено вражаючу кількість сигарет. За словами Раду Лунгу, було виявлено більше 70000 пачок сигарет, а розслідування надалі проводилося з усіх аспектів щодо інвентаризації, визначення суми збитків, обставин і так далі. Пізніше, близько 18-30 години, Раду Лунгу повернувся до проблеми і заявив, що йдеться про виявлену кількість приблизно в сто тисяч пачок контрабандних сигарет, захованих у колодах. «Я думаю, що це найбільша кількість контрабандних сигарет, яка була виявлена від початку цього року прикордонниками в повіті Сучава», сказав Раду Лунгу, додавши, за наявними в розпорядженні даними, що вчора, при закритті видання, найбільша кількість виявлених контрабандних сигарет наприкінці грудня минулого року становила близько 80 тисяч пачок сигарет. За словами Раду Лунгу, було розпочате розслідування за звинуваченням у контрабанді, але він уникав говорити більше про подробиці, щоб не поставити під загрозу прогрес розслідування».

————————–

Коли ми ставили перед губернатором Чернівецької області Михайлом Папієвим питання, для чого в області масово рубають ліс, Папієв завжди казав, що ліс рубають, щоб створювати робочі місця – мовляв, він заборонив експорт лісу-кругляка, кругляк обробляється в регіоні, люди мають зарплату, місцевий бюджет наповнюється і тд і тп. А міг би просто сказати: для того, щоб остаточно знищити Карпати. Бо дозвіл на експорт лісу-кругляка, в якому румуни знайшли рекордну кількість контрабандних цигарок, виданий саме Чернівецькою ОДА фізичній особі – підприємцю Кузенку. І за останні півтори місяці це вже восьме відвантаження кругляка на адресу австрійської фірми з переробки деревини, яка розташована в місті неподалік румунсько-українського кордону. Фактично, весь експорт деревини здійснюється цим ФОПом з дозволу та «ліцензії» ОДА.

Я зацікавився, як могли помістити цигарки в ліс-кругляк, і для цього зконтактував з прикордонною поліцією Румунії. Як мені пояснили, отвори в стовбурах робилися наскрізь і є високотехнологічними. Відповідне обладнання є тільки у двох великих промислових підприємств області.

Скоріше за все ФОП Кузенко – просто підставна особа. Як вона отримала дозвіл на промислову вирубку лісу? Де цей ліс перероблявся під контрабанду, і чому, зрештою, саме йому ОДА видає дозволи на екпорт деревини до Румунії?

Ще мене цікавить: а де під час усього цього були наші митники, прикордонники, СБУ, міліція? Де були ті собаки, яких показують у роликах, і які там постійно винюхують все заборонене? Чому, зрештою, цю контрабанду не виявили на нашій території???

Я це все так детально говорю, бо в середу комітет з законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності буде розглядати мій законопроект про повернення контрабанди до переліку кримінальних злочинів. Бо без відома наших можновладців і правоохоронців подібна схема ніколи б не працювала.

До речі, українські поломники, що їдуть в румунські монастирі через станцію Дорнешти (залізнична станція на кордоні, обладнана широкими коліями), постійно повідомляють, що там щодня на розвантаженні стоїть по 20-30 вагонів з лісом-кругляком).

Геннадій МОСКАЛЬ
народний депутат України

Джерело та світлина Главком

peredplata