Гра в революцію недопустима, необхідна дієва боротьба

Гра в революцію недопустима, необхідна дієва боротьбаСьогоднішня громадсько-політична ситуація в Україні, незважаючи на свавільні антинародні дії теперішньої влади, ще не є революційною. Опозиційні політичні сили, які нещодавно були у владі, вкотре стараються додатково підігріти революційні настрої громади, маючи надію, що Провидіння просто так подарує їм повторний прихід до влади і революція змете чинну владу одним махом. Чудеса в політиці, особливо в українській, малоймовірні. Недосвідчені провідники, не продумавши переможної стратегії і не відпрацювавши тактики, не мають морального права скликати людей на барикади і свідомо знову прирікати на моральне спустошення і зневіру. Українці вже не заплющуватимуть очі на відкриту нещирість, приховану та пряму зраду. Сьогодні марно очікувати людей на мітингах, до них необхідно йти: в села, трудові колективи, школи, вузи різноманітні молодіжні середовища та групи населення.

Саме через важіль місцевого самоврядування зустрічі з людьми можна робити найефективнішими. Дуже важливо опозиційним депутатам проводити депутатські прийоми, зустрічі в селах, містах, школах вузах та в різноманітних громадських середовищах та трудових колективах. Без цієї постійної роботи, спрямованої на єднання навколо себе однодумців, на заходи опозиції люди, як і раніше, масово не прийдуть. Кожен громадянин стоїть наодинці з матеріальними нестатками, а український інстинкт самозбереження, на жаль, не кличе людей єднатися і спільно боротися за своє, а заганяє їх на пошуки випадкової роботи і відокремлює від громадського життя. Цим повсякчас керувалася влада, щоб контролювати суспільні процеси в Незалежній Україні та й раніше, у часи Радянського Союзу. На відміну від представників інших національностей, українці, життя яких поставлено на межу виживання, у пошуку утримування та збереження себе та своїх сімей, на жаль, не відчувають потреби єднатися і спільно боротися за свої права. Але об’єднання опозиції заради декларування об’єднання без дієвої боротьби та скоординованих продуманих кроків, лише відволікатиме увагу громади від захисту своїх прав та свобод. Для реального відвоювання влади теперішній опозиції – і парламентській, і позапарламентській – за будь-яку ціну необхідно пробудити в народу прагнення й готовність до активних дій.
Що ж діється на місцях у задекларованих Комітетах опору диктатурі, які мали би за своєю суттю консолідувати спільну опозиційну діяльність всього спектру опозиційних політичних сил та громадських організацій? На жаль в Чернівецькій області окрім кількох засідань, які були скликані представниками «Батьківщини» як координатора Комітету опору диктатурі, про стратегію і тактику спільних дій на місцях не йшлося взагалі. Єдине, що можна було би назвати діями – це домовленість почергового виставлення намету Комітету опору диктатурі на Центральній площі Чернівців та роздавання інформаційних листівок щодо його створення на Буковині. За словами представників «Батьківщини», на даний час основна боротьба проходить біля Печерського суду в Києві, і з центру вони чекають чітких інструкцій щодо діяльності Комітетів в областях. Очікування без прояву ініціативи з боку політичних сил на місцевому рівні вже занадто затягнулося. Від моменту створення Комітетів вже пішов третій місяць і представники громади та політичних сил, яким болить фактична недієвість опозиції, все частіше говорять про недопустимість такої пасивної роботи КОДу. Адже проведення пікетувань ОДА в серпні (проти політичних репресій) та запланованого пікетування міськради у вересні (з нагоди міжнародного дня демократії), окреме відзначення Дня Незалежності не є достатнім, аби брати владу у свої руки.
Представники обласної та міської «Свободи» і в серпні і в вересні неодноразово зверталися до чільників «Батьківщини» з вимогою частіше збиратися та узгоджувати план скоординованих дій по Чернівцях і по всій області, щоб люди бачили дієвість опозиційних сил. Натомість часта відсутність керівництва обласної організації (перебування в Києві біля Печерського суду) не давала можливості більш активно діяти у форматі КОДу.
15 вересня «Свобода» разом з Комітетом опору диктатурі, з нагоди Міжнародного дня Демократії буде підтримувати пікетування Чернівецької міської ради, яке організовує ініціативна група «Спільними зусиллями захистимо Чернівці». Пікетування також відбудеться у зв’язку із свавільним захопленням влади в Чернівцях прорегіональною більшістю в міській раді і постійним перешкоджанням діяльності ініціативної групи, що відбувається всупереч Конституції та Законам України. Місцева влада ігнорує справедливе волевиявлення чернівецької громади щодо проведення місцевого референдуму і призначення дострокових виборів міської ради та міського голови. Представники «Свободи» і на цьому заході, і на всіх інших зустрічах у своїх виступах та промовах обов’язково будуть наголошувати на потребі системних дій опозиційних сил.
Подальші кроки опозиції і в Києві, і на місцях впродовж вересня-жовтня цього року чітко покажуть, наскільки зможуть діяти опозиціонери у форматах КОДу. ВО «Свобода» за будь-яких обставин налаштована на серйозну боротьбу з режимом Януковича до повної перемоги над цим антинародним кланом.

Голова Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»,
депутат Чернівецької обласної ради
Віталій Мельничук

peredplata