У Румунії просять безкоштовні візи для українців на 5 років, – румунські ЗМІ

У Румунії просять безкоштовні візи для українців на 5 років, - румунські ЗМІПосол України в Румунії, буковинець Теофіл БАУЕР, просить у Бухареста зробити все для того, щоб візи для громадян України були безкоштовним, а термін перебування продовжили на 5 років, — інформує CitizenJournal.info з посиланням на румунські ЗМІ.

Український дипломат зауважив, що українська сторона подала відповідну заяву в рамках двосторонніх переговорів, які відбуваються на рівні експертів з приводу підписання Договору про малий прикордонний рух між сусідніми країнами.
— Консульські інституції Румунії видають візи для громадян України лише на 6 місяців, які коштують не менше 35 євро. Ми звернулися до румунської сторони з проханням відмінити ці візові збори. Тобто, щоб, практично, візи були безкоштовними і, чому б ні, на 5 років, як у випадку з іншими країнами, — зазначив БАУЕР на одній з прес-конференцій у Бухаресті.

Дипломат нагадав, що Україна вже підписала договори про малий прикордонний рух, або про особливі візові режими з Польщею, Словаччиною, Чехією, які місять і вимоги української сторони до офіційного Бухареста.

Більше того, він додав, що румуни як громадяни ЄС можуть без віз заїжджати в Україну.

З іншого боку, Теофіл БАУЕР зауважив, що під час переговорів з приводу положень Договору про малий прикордонний рух, румунська сторона прийшла з проханнями “які не зовсім прийнятні” для Києва, мова йде про відкриття консульських агентств у Солотвино та Тячеві на Закарпатті, а також продовження дозволу на перебування громадян Румунії в Україні, “практично, на необмежений термін”.

Українська сторона вважає, що немає жодної необхідності у відкритті двох румунських консульських агентств на території на території нашої країни, адже Генеральні Консульства Румунії у Чернівцях та в Одесі справляються з існуючим навантаженням. Більше того, Україна має лише одне консульство в Румунії — у Сучаві і не збирається відкрити нові.

Загальновідомо, що підписання Договору про малий прикордонний рух та вирішення “бюрократичного” питання щодо отримання віз стимулюватиме ще більше підвищення економічного обміну, який у минулому році складав 1,8 мільярдів, а 60% припадає на румунський експорт.

Нагадаємо, що після вступу Румунії до ЄС, офіційний Бухарест підписав схожі договори з Кишиневим та Белградом, а з Києвом ні. Процес переговорів розтягнувся на декілька років. Як відомо, тодішній Міністр закордонних справ України, Костянтин ГРИЩЕНКО, заявив у 2011 р., що румунська сторона висунула Україні додаткові вимоги для підписання цього договору, які змусили Києва засумніватися, – передає MEDIAFAX.

Георгій БОДНАРАШ

Джерело та світлина CitizenJournal.info ©

peredplata