Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО: «Мій висновок щодо Врадіївки і Святошина… читайте книжки про Норильське повстання!»

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО: «Мій висновок щодо Врадіївки і Святошина... читайте книжки про Норильське повстання!»XI Літня школа журналістики «Дня» вперше зустрілася з чинним політиком. 15 липня в редакції «Дня» побував народний депутат від фракції «УДАР» Валентин Наливайченко. Розмова вийшла лаконічною і в той же час насиченою. Як у колишнього голови Служби безпеки України, вперше чергу ми поцікавилися його думкою щодо стану правоохоронної системи, зокрема, нещодавніх випадків із штурмом громадянами відділків міліції у Врадіївці (Миколаївщина) та Києві (Святошинський район) через незадоволення діями міліціянтів.«Хто не розуміє ментальності українців і не знає нашої історії, ніколи не прийме правильне рішення, тим більше, ніколи не побачить в темряві майбутнє, — коментує Валентин Наливайченко. — Є чіткий історичний приклад — Норильське повстання 1953 року. Чому і як повстали українці в сталінських таборах? Вони повстали, щоб захисти себе, викинувши конвоїрів. Приводом послугувало, так само як і у Врадіївці, зѓвалтування дівчини в одному з таборів. Конвоїри норильських таборів вели себе так само, як і врадіївські міліціонери. Це не міліціонери — це конвоїри».

На думку народного депутата, історію Норильського повстання треба вивчати в міліцейських академіях. «Я переконаний, що ні нинішній міністр, ні жодний начальник обласної міліції нічого не знає про Норильське повстання, — продовжує Наливайченко. — Мій висновок по Врадіївціі і по Святошино такий: читайте книжки про Норильське повстання! Більше того, треба включати в курс лекцій в міліцейських академіях. Хай би хоча б читали газету «День» (якщо не знаєте українську мову, читайте російською)».

Також ударівець підкреслив, що люди мають повне право на самозахист, виходячи першу чергу з правової бази ООН. «З правової точки зору (базові документи ООН), люди мають повне право захищати себе, — каже Наливайченко. — Навіть якщо злодії натягнули на себе погони. Так, трапляються злодії, крадії, ѓвалтівники і в правоохоронній системі, але якщо керівники покривають, тоді виникає Норильське повстання. Нічого іншого не чекайте від українців».

Інші цікаві відповіді Валентина Наливайченка на не менш цікаві запитання, читай в найближчих номерах «Дня».
Іван КАПСАМУН, «День». Фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»

peredplata