Петро Кобевко: \”ТВА. Війна на всіх фронтах\”

Петро Кобевко: "ТВА. Війна на всіх фронтах"Буковинська журналістика поцілована Богом. Вона вміє і може тримати удар. А влада скрізь однакова. Влада не любить вільну журналістику, не любить вільних журналістів. Тому будь-якого моменту вилазять, як шило з мішка, владні щупальця, націлені на знищення свободи слова і вільної журналістики. Не мають значення люди при владі. Чи це Бауер, чи Папієв, чи Куліш… Всі вони одним миром мазані. Всі вони однаково бояться і не люблять вільних творчих людей.

Колись Папієв сам терпів гоніння від Бауера і паплюження свого імені прибауерською газетою. А зараз повторює свого попередника і гонителя у найгірших проявах. І використовує проти свободи слова ту ж бауерівську газету. Він навіть далі пішов. Бо власником пробауерівського ЗМІ нині є дружина Папієва Лідія.

Всі, хто не з Папієвим, той проти. І їх має чекати плачевний кінець.

Почали з ТВА. Скоро рік, як не стихає війна влади з телеканалом. І як би Папієв не хотів від цієї війни відмахнутися, це йому не вдасться. Скрізь вуса стирчать. І підвласний редактор його проти журналістів ТВА пише пасквілі та політичні доноси, і на державному ТБ підвласні люди вимикають апаратуру телеканалу. А насамкінець, кілька депутатів-регіоналів (не без вказівки влади) написали донос на ім’я Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Вони вимагають вимкнути телеканал, який подобається людям, а частоту його віддати тим, хто служить владі.

Не відаю, який стосунок до журналістики має колишній есдек, тепер вторинний регіонал Матвій Куцак, який першим підписав той донос. Невже під час першого походу Януковича на трон Василь Дутчак нічого його не навчив, що він знову шкодить і журналістам, і свободі на Буковині?..

Чим зашкодило ТВА двом депутатам з Новоселицького і Герцаївського румуномовних районів, приватним підприємцям Нявці Сергію Мірчовичу та Берчі Віктору Теофіловичу?

Навіть банщик з «Лагуни» з середньою освітою Сергій Іванович Чорний щось має проти ТВА.

Ці люди такі далекі від журналістики, як свині від неба. Але вони хочуть впливати на свободу слова. Вірніше, вони хочуть її загнуздати, залякати і загнати у стійло партії регіонів, у якому самі по вуха вже загрузли…

Папієв каже, що він не втручається у конфлікт інтересів бізнесу на телеканалі. А один з його функціонерів від партії регіонів Матвій Куцак чому втрутився? Хіба за Куцаковою маленькою голівкою не стирчать великі вуса Папієва? Стирчать. Влада робить зачистку неугодних ЗМІ перед виборами президента. І знову, як у часи Кучми при Бауері, все починається з Буковини.

Журналісти, оператори, сценаристи ТВА не стерпіли наруги і невігласів від преси, радіо і телебачення. Вони вийшли до ОДА з вимогою не позбавляти їх права на професію і не топтати демократію та свободу слова на Буковині. Це не допомогло. Тоді журналісти Буковини поїхали до столиці України правди шукати. Чи знайшли її там? Запитую у журналістки ТВА Олени Крохмаль:

— Влада робить спробу підпорядкувати собі всіх журналістів і ЗМІ, — каже Олена. – Влада себе дискредитувала. Вона нелогічно діє. Каже, що у нашій проблемі дотримується нейтралітету, і відразу четверо провладних депутатів пишуть заяву (донос на Нацраду – П.К.). Це все робиться за сценарієм, який пишеться у владних кабінетах. Влада забрехалася. Але це не вина журналістів.

Папієв повинен проявити себе порядним і мудрим керівником, який би зумів конфлікт залагодити, а не загострювати. ТВА мусить виходити в ефір. Він думає, що закриє канал і люди не дізнаються правду про владу. Але є інші ЗМІ. І нічого вони не зможуть вдіяти з журналістами. Так хоче суспільство. І так буде.

Творчий колектив ТВА подав звернення до Нацради, аби вона вплинула на ситуацію і допомогла відновити мовлення. Опозиційні депутати звернулися до голови ОДА Михайла Папієва з пропозицією зустрітися і серйозно обговорити ситуацію, яка склалася між владою та ЗМІ області.

Боротьба триває. Шкода, що у ній не буде переможця. Втратить влада, втратить область, загартуються ЗМІ і журналісти.

Петро КОБЕВКО

Р.S. Редакція газети «Час» надає можливість виходу новин телеканалу ТВА на своєму сайті. Дивіться новини ТВА щовечора з 22.00 на сайті газети «Час»: www.chas.cv.ua.

peredplata