Кобевко — Папієву: «Я подарую Вам свій портрет»

Кобевко — Папієву: «Я подарую Вам свій портрет»Ситуація навколо Вижницького краєзнавчого музею не змогла не викликати подив та обурення свідомого буковинства. Нагадаємо, Михайло Папієв вийшов з себе тому, що там є експозиція \”Борці за волю України\”. Ба більше! Там є портрет Кобевка!
Ось, яку відповідь дає голові Чернівецької ОДА шеф-редактор газети \”Час\” Петро Кобевко.

Приміщення, де зараз розміщується Вижницький музей, вже роками не можуть поділити між собою владці Буковини. Воно, напевне, таки прокляте. Бо там був відділ НКВС. Там у 40-50-х роках катували людей. Там у підвалах їх розстрілювали.

Мені довелося бачити ці підвали. Коли туди зайшов, стало моторошно. Там таки була катівня. Підвали тягнуться тільки до половини приміщення. Далі – глуха стіна. Видно, що вона замурована десь наприкінці 50-х – на початку 60-х років. Бо саме там я знайшов агітаційний плакат часів Микити Хрущова, що прославляв кукурудзу – королеву полів. А це означає, що замурували цю частину підвалу в часи розвінчання культу особи Сталіна. І, можливо, тоді приховали злочини енкаведистів.

Навіть будучи депутатом Чернівецької обласної ради, я не міг добитися того, аби розбити мур і перевірити, що знаходиться у другій половині підвалу колишнього НКВС-МДБ. Старі люди на Вижниччині ще досі зі страхом пошепки розповідають про злодіяння загарбників після війни. У приміщенні теперішньої школи-інтернату були військові частини особливого призначення. Доступ на територію був обмежений. Все охоронялося з подвійною пильністю. Кажуть, що саме тут розроблялися і реалізовувалися провокаційні операції проти українців, які населяли довкілля. Звідси переодягненими вирушали у Карпати загони енкаведистів. Переодягались вони у форму упівців. Ходили на «подвиги» до Івано-Франківської області. Секретні операції з приміщення школи-інтернату поширювалися на всі Карпати. Звірства, які приписували українським патріотам, якраз вчиняли переодягнені енкаведисти. Сотні полонених упівців та гуцулів, які їм допомагали, вночі приводили до Вижниці. У підвалах теперішнього інтернату їх катували нещадно. Там і розстрілювали, там і ховали.

Коли збройна боротьба закінчилась і жертв стало менше, трупи убитих перенесли на західну половину підвалу, де й замурували.
Жахлива правда похована у Вижницькій школі-інтернаті. Не думаю, що про це знає очільник області Михайло Папієв. Та й видно з усього, що знати правди він не хоче. Або не може. Бо його свідомість отруєна радянською ідеологією, яка паплюжила українських патріотів.

Сьогодні голова Чернівецької ОДА показав, що нічого з Україною його не пов’язує. Окрім посади і доброго життя, яке йому забезпечує «край, де варто жити». Досі я гадав, що Михайло Папієв — освічена людина. Але коли він хотів розповісти Михайлині Іванюк про те, що воїни УПА в 1941 році вбивали євреїв, міф про освіченого губернатора розвіявся, наче туман у долині. Офіційною датою зародження УПА є 14 жовтня 1942 року.

А про те, що його так вразив мій портрет у музеї, розмова особлива. Для збереження музею я готовий пожертвувати своєю парсуною. Колись на вівтар боротьби з Теофілом Бауером я поклав свою бороду. Тепер ставлю портрет. Коли будете відходити, Михайле Миколайовичу, можете взяти його із собою «на довгу і незабутню пам’ять». А я залишаюся…

Петро КОБЕВКО

Світлина БукІнфо

peredplata