Краєзнавчий музей у Вижниці виселяють під приводом \”капітального ремонту приміщень\”

Краєзнавчий музей у Вижниці виселяють під приводом "капітального ремонту приміщень"Вижницький краєзнавчий музей, у якому, серед иншого, є експозиція \”Борці за волю України\”, котра не сподобалася голові Чернівецької облдержадміністрації Михайлові Папієву, виселяють з приміщення під приводом \”необхідности проведення капітального ремонту\”. Про це 22 серпня повідомив голова Чернівецької обласної організації Всеукраїнського об\’єднання \”Свобода\” Віталій Мельничук.

За словами націоналіста, деякі експозиції музею, зокрема й виставку \”Борці за волю України\”, вимагають згорнути та вивезти до 1 вересня. Питання проведення ремонту не розглядали на сесії Чернівецької обласної ради, у власності якої перебуває приміщення, де розміщено музей. Тому депутатам обласної ради невідомо про плани виконавчої влади щодо проведення капітальних ремонтів у приміщеннях Вижницької загальноосвітньої школи-інтернату I–III ступенів ім. Назарія Яремчука.

\”Рішенням сесії Чернівецької обласної ради від 11 серпня 2011 року частину приміщень комунального закладу Вижницької загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів ім. Назарія Яремчука передано на баланс Вижницької міської ради з подальшим облаштуванням у ньому Вижницького краєзнавчого музею. Усі ці роки робота музею підтримувалася завдяки альтруїзму родини Іванюків. Нині маємо інформацію, що один із поважних вихідців з Буковини бажає розмістити у цих приміщеннях \”Академію танцю\”, – розповів Віталій Мельничук.

Він додав, що агресивна поведінка голови Чернівецької ОДА під час останніх відвідин музею дає підстави припускати, що після ремонту експозиції не повернуть на їхнє звичне місце. Зважаючи на це, свободівець спрямував депутатський запит до керівників обласної ради, облдержадміністрації та прокуратури з вимогою надати повну інформацію щодо проведення термінового капітального ремонту, а також походження коштів, за які цей ремонт збираються провести, підрядника, який буде виконувати відповідні роботи, та якими рішеннями обласної ради керувалася обласна адміністрація, вимагаючи демонтажу експозицій Вижницького краєзнавчого музею.

\”Подібне може статися в будь-якому населеному пункті Буковини. Знову наголошу на вимозі до Михайла Папієва публічно вибачитися за свої слова перед пам\’яттю десятків тисяч борців за волю України та безпосередньо перед Михайлиною Іванюк, яка зі сльозами на очах та болем у серці сприйняла вимогу обласної влади через примху високопосадовця негайно згорнути патріотичні експозиції краєзнавчого музею\”, – підкреслив Віталій Мельничук.

Прес-служба ЧОО ВО\”Свобода\”

peredplata