Кому і навіщо потрібні «Буковинські зірки»?

Кому і навіщо потрібні «Буковинські зірки»?Місцева газета «Зоріле Буковіней» («Буковинські зірки»), раніше відома як одне з найкращих румуномовних видань, все частіше дивує своїми публікаціями: на її сторінках почала з’являтися відверта брехня та провокації, критика та ворожість, і все менше матеріалів про події та факти, які справді потрібно знати людям.

Чого варта тільки низка нещодавніх публікацій, присвячених подіям в школі с.Ропча Сторожинецького району, де батьки хотіли щоб діти вчилися українською мовою, а купка місцевих україноненависників всіляко намагалися перешкодити батьківській ініціативі. У газеті «Зоріле Буковіней» ця ситуація дивним чином описана у статті під штампами «українізації та асиміляції». Так хто кого асимілює? Та й це ще не все. «Зоріле Буковіней» на своїх сторінках якось опублікували навіть «заяву від імені батьківського комітету школи с.Ропча» з вимогою не відкривати україномовний клас, та, як виявилося пізніше – батьківський комітет ніяких заяв до газети не подавав. Неодноразово брехала ця газета і про «тиск» на місцевих румунів, і про «погрози» проти них та «страх» румунського населення, і навіть про «сталінізм» в Україні. Так от головний редактор «Буковинських Зірок» Микола Тома та його дружина Фелічія у кожному номері прагнуть написати про Україну погане, а про Румунію…

Яким чином завжди цікава, толерантна та об’єктивна газета перетворилася у таке вороже і радикальне видання? Відповідь видно на першій сторінці кожного номеру, де чітко написано: проект фінансований Департаментом політики по зв’язкам з румунами звідусіль МЗС Румунії. Нічого більше пояснювати і не треба. Тут чітко зрозуміло: мова йде про румунські леї, відробляючи які редакція «Зоріле Буковіней» демонструє свій «патріотизм». Але ж треба комусь понести відповідальність за розміщення неправдивих даних, за провокування ворожості між українцями, румунами та молдованами, за безпідставну критику та звинувачення? Що робить місцева влада з цього приводу? Мовчить, і мовчки продовжує здавати редакції «Зоріле Буковіней» приміщення у самому серці Чернівців – по вулиці ім. О.Кобилянської 5, та ще й за копійки. Що ж, очевидно окрім грошей з Румунії, «Зоріле Буковіней» і в Чернівецькій ОДА мають неабияку підтримку, мабуть комусь там потрібні такі от «Буковинські зірки». Чи може все таки правду пишуть в цій газеті про владу?
Ан. Тонеску

peredplata