Чернівецька ОДА \”прославилася\”

Чернівецька ОДА "прославилася" Саме її поряд з Івано-Франківською міською радою визнано найзакритішим органом місцевої влади в Україні за рейтингом виконання Закону «Про доступ до публічної інформації» у 2012-2013 роках.
Про це на прес-конференції повідомив директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран, представляючи результати відповідного моніторингу.

Він нагадав, що його центр із червня 2011 року здійснює постійний моніторинг виконання 650 органами влади закону про доступ до публічної інформації.

Згідно з результатами моніторингу, у 2012-2013 роках найвідкритішими стали Харківська, Дніпропетровська, Запорізька та Полтавська області, а найзакритішими – Тернопільська, Закарпатська та Одеська.

Найвідкритішими облдержадміністраціями є Сумська, Запорізька та Тернопільська, тоді як найзакритішими – Чернівецька ОДА, Рада міністрів Криму і Житомирська ОДА.

Серед міських рад обласних центрів найвідкритішою визначено Сумську міськраду, а також Запорізьку та Хмельницьку. При цьому в Івано-Франківську, Дніпропетровську та Сімферополі – найзакритіші міські ради.

Також моніторингом було визначено п’ять найзакритіших тем, на які чиновники найбільш неохоче дають відповіді: забезпечення органами місцевої влади мовних прав громадян України, процедури проведення державних закупівель та інформації щодо бюджету, оздоровлення дітей, декларації державних службовців, а також фінансування медичної галузі, зокрема, кількість коштів, витрачених на закупівлю ліків для хворих на ВІЛ/СНІД, гепатит та онкохворих.

«Органи влади на місцевому рівні хоч і почали краще виконувати закон, але ті самі проблеми у них залишаються, що й у минулому році: або ненадання відповіді органами місцевої влади, або надання неповної відповіді», – повідомив Таран.

За словами експерта, протиправні відмови у наданні запитів оскаржуються, і за останній рік понад 20 чиновників були притягнуті до адміністративної відповідальності за порушення Закону «Про доступ до публічної інформації», пише УНІАН.

peredplata