Луценко в Чернівцях: \”Я не допущу, щоб Янукович оголосив себе переможцем без виборів\”

Луценко в Чернівцях: "Я не допущу, щоб Янукович оголосив себе переможцем без виборів"Сьогодні в Чернівцях у рамках презентації громадської ініціативи \”Третя Українська республіка\” перебував політичний в\’язень Юрій Луценко. Він заявив про необхідність повного перезавантаження України.

– Ми досі живемо в розмальованому в національні кольори радянському бараці, – каже Юрій Луценко, відповідаючи на запитання журналістів. – Необхідно змінити правила гри в цій країні.

Луценко також говорив, що підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом – це можливість, але не шанс. Тому не повинно бути ейфорії з приводу того, що ця угода змінить усе на краще. Хоча вона убезпечує нас від неприродного азійського союзу. Треба думати, що буде після 28 листопада. Адже європейський вибір треба захищати. І захист має бути таким: в 2013 році – підписання угоди про асоціацію, 2015 рік – перемога опозиційного єдиного кандидата на президентських виборах, 2017 рік – перемога на парламентських виборах опозиції.

На запитання, що не встиг зробити Луценко, перебуваючи на посаді міністра внутрішніх справ і за що йому прикро, Юрій Віталійович сказав наступне:
– Я переконаний, що кожен виступ політика перед виборцем повинен починатись з вибачень. Тому і я прошу вибачення за те, чого не зробив.

Згадав Юрій Луценко і про Помаранчеву революцію. Вважає, що вона була приречена. Адже всі, в тому числі й він, вірили, що Ющенко сам зробить нам нову країну. І не питали його, як він збирається це робити. Тому ми і програли, переконаний Луценко. Тому зараз треба запитувати у політиків конкретний план реформ. Потрібно вже сьогодні назвати прізвища міністрів майбутнього уряду, тоді, можливо, буде легше з визначенням єдиного кандидата. І добре, що зараз людям не достатньо гасел, вони їм не вірять. Їм потрібне конкретне бачення майбутніх змін. Віра у вождів перестала бути рушієм. Наразі Україна потребує нового плану нової країни – це інтелектуальна робота, направлена на те, як зробити суди справедливими тощо. Має змінитись не тільки табличка на кабінеті президента, а й сама суть політики.

– Я буду робити все можливе, що вмію, щоб допомогти виграти одному з трьох, що на волі, і одній тій, що в тюрмі, – каже Луценко.

Питали у Луценка і щодо проблеми з визначенням єдиного кандидата і щодо заяви Тимошенко про можливість всім трьом балотуватись в першому турі.

Він сказав про наявність декількох доказів того, що опозиція має висунути єдиного кандидата. Бо ж українці не хочуть ходити на вибори як на війну. А як на перемогу. В 2004 році, коли Ющенко набрав стільки ж в першому турі, як і в другому, вони відчули: МОЖЕМО. Але в 2009 році, коли Юля відстала в першому турі на 10%, люди не повірили. І це була повна демобілізація. Луценко переконаний, що з врахуванням сучасного рейтингу та можливостей адмінресурсу Янукович в 2015 році зможе отримати 30%. 2 реальних кандидати від опозиції (Яценюк та Кличко) разом теж можуть мати 30%. Проте є ще одна цифра – це 80% проти Януковича загалом. І саме на цих 80% треба працювати, їх потрібно об\”єднати. І їх може об\”єднати єдиний кандидат. І політикам треба об\”єднатись, дати людям єдиний план реформ та порятунку країни, якщо від цього залежить її доля.

Говорили й про ворогів опозиції.

– Конкурентом опозиції є не Янукович, а сама опозиція, – запевнив Луценко. – А тому треба домовлятися перед виборами. Має бути один кандидат, одна команда.

Продовжив Луценка його соратник по \”Третій Українській республіці\” Тарас Стецьків.

– Ми не схвалюємо ідею про демократичне змагання кандидатів від опозиції в першому турі, – зауважив Стецьків. – Адже якщо підуть троє, то підуть й 10. І це ще більше розпорошить голоси виборців.

Окрім того, є небезпека, що до другого туру вийде Петро Симоненко, сказав Тарас Стецьків. Адже на минулих виборах у нього було 17%. А якщо опозиція розпорошиться і буде бити по своїх же, то один з кандидатів не зможе не набрати більше.

Та й суспільству буде показано, що опозиція не вміє домовлятись. То як же вона буде керувати тоді?

Представники \”Третьої Української республіки\” висловлюють тезу, що єдиний кандидат від опозиції може перемогти навіть в першому турі, якщо правильно побудувати кампанію і згуртуватись. Адже другий тур – це небезпеки кривавого сценарію утримання при владі Януковича.

Якщо політики не зможуть домовитись, то вказати на єдиного кандидата мають виборці. До прикладу, навесні 2014 року можна провести опитування, і той кандидат від опозиції, який набере найбільше голосів серед опитаних з великим відривом від інших кандидатів, нехай і буде єдиним. Тоді вже опозиція буде зобов\”язана зважати на думку виборців.

Юрій Луценко дуже грізно висловився щодо можливості різних перешкод в реєстрації кандидата від опозиції на виборах тощо. Він переконаний, що якщо 80% незгідних не здатні будуть вийти на вулицю і захистити свого кандидата, то нема про що говорити. Янукович оголосить свою перемогу.

– Я не допущу, щоб Янукович оголосив себе переможцем без виборів, – наголосив Юрій Луценко.

Питання також торкалось і фінансування \”Третьої Української республіки\”. Юрій Луценко наголосив, що ще в перший день звільненн до нього підійшла людина і запропонувала повне фінансування. Він відмовився. Адже робота в \”Народній Самообороні\” його багато чому навчила.

Юрій Луценко повідомив, що наразі бюджет кампанії складає 100 тисяч доларів – це кошти інвесторів – це кошти засновників республіки, Третяков та ще 2 особи, які не хочуть називатися. Він запевнив, що інвестори не впливають на діяльність руху. І за всі використані кошти відзвітуються. Наразі ж кампанія не затратна. Вже з наступного року, можливо, буде більше.

На Буковині \”Третю Українську Республіку\” представляє Іван Кравчук.

peredplata