Шенген для українців закрито

Шенген для українців закритоЧерез внутрішні вказівки шенгенська віза для українців перестає бути шенгенською?
Відомі випадки, коли українців з шенгенською візою, виданою, наприклад, польським консульством, не пускають через словацький
чи угорський кордони.

Про це 26 вересня на прес-конференції у Львові заявила директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді, представник громадської ініціативи «Європа без бар’єрів» Світлана Мітряєва.

Вона зазначила: «Ми стикнулися з такою проблемою на словацькому кордоні, коли віза, видана польським консульством, при перетині словацького кордону не була дійсна. У МЗС Словаччини на конференції з питань візового режиму я звернулася з цим питанням до представників словацької поліції, чому вони завертають українців? Чому є шенгенська віза, а є словацька шенгенська, угорська шенгенська, польська шенгенські візи? На що мені відповіли, що при перетині кордону, ви маєте мати підтверджену мету своєї поїздки. І якщо прикордонник вам повірить, він вас пропустить. Як на мене, є якісь внутрішні інструкції, про які нам не говорять».

За словами Мітряєвої, це питання стосується не лише перетину з польською візою угорського кордону, чи словацького, а й при при перетині словацького кордону з угорською візою і навпаки.

Водночас керівник відділу особливого руху, консул Генерального консульства Польщі у Львові Єжи Тімофеюк наголосив, що візи, видані польськими консульствами, такі самі, як візи, видані будь-яким іншим консульством країни-зони Шенген. «Не розумію, чому так відбувається. Це питання слід поставити представникам тих країн, які завертають громадян з шенгенською візою», – сказав він.

peredplata