Валюту знову дозволять міняти без документів

Валюту знову дозволять міняти без документівНові правила обміну валют, які набули чинності з 23 вересня, можуть бути пом\’якшені в частині вимог відносно пред\’явлення документів, що засвідчують особу.

За інформацією джерел видання Коментарі у Мін\’юсті, найближчим часом буде дано роз\’яснення, яке конкретизує необхідність вимагати документи, що засвідчують особу, тільки при обмінно-валютних операціях понад 50 тисяч гривень.

Нагадаємо, з 23 вересня НБУ зобов\’язав банки здійснювати купівлю-продаж валюти тільки за умови пред\’явлення документу, що засвідчує особу. Відповідні зміни регулятор вніс в інструкцію про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій на території України. Ця норма діє для операцій купівлі-продажу валюти на суму до 50 тис. грн.

При проведенні операцій на суму, що перевищують цей ліміт, як і раніше, банк зобов\’язаний вказати в довідках і квитанціях практично усі паспортні дані клієнта.

На практиці банки і обмінні пункти вимагають від усіх клієнтів виключно паспорт. Хоча у вищезгаданій постанові прописано зобов\’язання пред\’явлення саме документу, що засвідчує особу – яким може бути не лише паспорт, але і військовий та студентський квиток, водійські права і ін.

З введенням нових правил біля обмінних пунктів з\’явились \”міняйли\” – приватні особи, готові здійснити обмін будь-яких сум швидко, без зайвих формальностей і по курсу 8,15 грн за долар.

Джерело ТСН

peredplata