28 жовтня став «Днем історичної Буковини»

28 жовтня став «Днем історичної Буковини» Верхня палата румунського законодавчого органу прийняла постанову про проголошення дати 28 жовтня – «Днем Буковини». Відтепер, приєднання історичної Буковини до Великої Румунії 28 жовтня 1918 р. стало державним святом і відзначатиметься щороку в цій країні. Сенатори проголосували за прийняття відповідної постанови майже абсолютною більшістю: 99 – «за»; 2 – «утрималися».

Відповідно до положень постанови, Парламент, Президент, Уряд Румунії та інші центральні і регіональні органи державної влади мають право проводити різноманітні святкові заходи з нагоди приєднання Буковини до Великої Румунії. Всі необхідні кошти виділятимуться із державного бюджету.
В мотивуючому листі до положення зазначається, що «день 28 жовтня 1918 р., коли Буковина возз’єдналася з Румунією, є щорічним святом не тільки для всіх буковинців, а й для всіх тих, хто відчувають та поважають історію Буковини».

– «Буковиною нехтували, не приділяли достатньої уваги її історичної важливості для румунського народу. Її поділ в результаті трагічних подій 1940 р. не згадується у виступах румунських політиків та представників державної влади. Буковина потребує прийняття таких законів, які б більше її стосувалися, які б забезпечували її трактування як окремого регіону Румунії, регіону з власним життям, з воластими традиціями», – йдеться у положенні прийнятому Сенатом Румунії.

Нагадаємо, що прийняття цього документу є частиною загального курсу румунської держави щодо покращення відносин з румунами зарубіжжя. Останнім часом, Румунія все більше докладає зусиль задля підвищення свого іміджу перед румунами історичних регіонів колишньої Великої Румунії, особливо це стосується Північної Буковини та Бессарабії, а також Південної Бессарабії.

Георгій Боднараш повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці

peredplata