Трудові звитяги буковинських нардепів-міліціянтів

«Час» продовжує інформувати читачів про роботу народних обранців, які є вихідцями з Буковини або ж пов’язаними з нашим краєм. У минулому числі ми аналізували те, що напрацювали депутати Максим Бурбак та Роман Ванзуряк. Сьогодні ж говоритимемо про депутатів Івана Мирного від Партії регіонів та Геннадія Москаля від «Батьківщини». Ці два парламентарі пов’язані з Буковиною в тому числі й службою в правоохоронних органах. Як зазвичай, аналізуватимемо парламентську діяльність депутатів, опираючись на дані офіційного сайту верховної ради.

Трудові звитяги буковинських нардепів-міліціянтів

Голосувальник Мирний

Голова підкомітету з питань координації співробітництва між Україною та ЄС у сфері запобігання і протидії транснаціональній злочинності Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Іван Мирний за майже 8 місяців парламентської роботи відзначився хіба тільки тим, що справно голосував «за». За даними сайту ГМ «Опора» щодо роботи парламентарів, Іван Мирний відвідав за цей період загалом 96% засідань (згідно з письмовою реєстрацією), але лишень 43% засідань комітету (лишень на 3 був присутній). Однак нардеп аж 662 рази голосував «за», 5 – «проти», 278 разів не голосував, 51 раз утримався та на 91 голосуванні був відсутній.

А тепер щодо змісту депутатської роботи Івана Мирного. Нардеп не спромігся на жодний депутатський запит, жодний депутатський виступ, лишень на один законопроект (згаданий нами в попередній статті), розроблений ще у квітні разом з однопартійцем Мошаком щодо подвірного забою тварин та обігу молока і сиру домашнього виробництва, який, до того ж, ще й було відхилено.

ДОВІДКОВО
Іван Мирний був пов’язаний зі справою арешту тоді чернівецького торгаша, а зараз олігарха Дмитра Фірташа за підозрою в контрабанді великої партії спирту. Як писав у своєму розслідуванні Мустафа Найєм, тоді, в 1995 році, начальник обласного управління по боротьбі з організованою злочинністю Іван Мирний казав, що Фірташ не вийде ніколи. Але згодом справу закрили за недоведеністю, Фірташа після тримісячної відсидки в СІЗО випустили. І через деякий час саме Іван Мирний очолив особисту охорону Дмитра Фірташа.
20 грудня, до Дня міліції Янукович присвоїв звання генерал-майора міліції Івану Мирному. Він є уродженцем Полтавщини, але з 1997 по 2002 рік міліцейську кар’єру робив на Буковині. З 2007 по 2012 рр. вже був народним депутатом і членом комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.
До слова, відповідно до офіційної декларації за 2011 рік, колишній працівник правоохоронних органів в 2011 році придбав за майже 800 тисяч гривень собі Мерседес s500 (при тому, що сума загального задекларованого доходу не перевищила 420 тисяч). До речі, згідно з декларацією, пан Іван вже отримує пенсію. За 2012 рік вона становила 186 тисяч гривень. Тобто у місяць депутат отримував 15 500 грн. пенсії.

Трудові звитяги буковинських нардепів-міліціянтів

Невгамовний Москаль

Про генерал-лейтенанта міліції Геннадія Москаля із Задубрівки ми вже багато писали. Наразі ж закцентуємо увагу на його депутатській роботі.
Отже, перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією  Геннадій Москаль восени, схоже, вирішив не подавати законопроектів. Можливо, тому, що тих 33, які він подав за час свого парламентствування, або перебувають на ознайомленні в комітетах, або відкликані, або відхилені. 12 законопроектів з цих 33 Москаль підготував за період з травня по серпень 2013 року. Серед нових є такі, що стосуються ідентифікації працівників органів внутрішніх справ та присутності спеціальних підрозділів міліції, внутрішніх військ на мирних зібраннях (наданий на ознайомлення), заборони експорту лісоматеріалів усіх порід дерев, щодо продовження мораторію та збереження лісового фонду гірських населених пунктів (17 вересня вручене подання комітету про відхилення). Багато нових законопроектів пов’язані з внесення змін до Кримінального кодексу України, автором яких є сам Геннадій Москаль. Також Москаль є автором постанови про вшанування пам’яті жертв депортації з Польщі лемків та інших етнічних українців. Нашумілий законопроект щодо відеореєстратора в автівках відкликано ще 30 серпня.

Нардеп тричі виступав з трибуни. Написав 7 депутатських запитів, які стосуються неналежного забезпечення форменим одягом особового складу Міністерства внутрішніх справ України, примушування співробітників купувати міліцейську форму за особисті кошти та скасування наказу Міністерства внутрішніх справ України, яким передбачалась виплата компенсацій у разі неотримання речового майна. Також запит стосується перевірки обставин відмивання бюджетних коштів при здійсненні закупівлі Головним управлінням Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим елітної нерухомості в Ялті на суму 14,7 мільйонів гривень та при проведенні у приватному санаторії семінарів для особового складу, а також притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Окрім того, нардеп звернувся до Генпрокуратури із запитом щодо кредитної спілки «БІСЕР» в Чернівцях (ситуацію навколо якої «Час» відслідковує уже майже 2 роки) та щодо щомісячного надання Генеральною прокуратурою України статистично-аналітичних матеріалів про стан та структуру кримінальних правопорушень. 

Згідно з опорівськими даними, нардеп відвідав 84% засідань парламенту (на 63 був присутнім, а на 12 — відсутнім) та 88% засідань комітету (на 14 був присутнім і на 2-х не був). Голосував «за» 180 разів, «проти» — 40, утримався – 13, був відсутній під час 368 голосувань, не голосував 535 разів. Як бачимо, майже стільки ж Москаль не голосував, скільки Мирний голосував «за».

На жаль, як і раніше, спостерігаємо тенденцію до ігнорування більшістю всього, що роблять, пропонують, розробляють нардепи від опозиції.
Як бачимо, особливої роботи восени не спостерігається. А у Івана Мирного, окрім власне самого голосування, й аналізувати толком немає чого, бо роботи законотворчої за ним не прослідковується. Правда, якщо про Івана Мирного як нардепа ЗМІ нічого не повідомляють, то інформація про Геннадія Москаля, його депутатські звернення, заяви, розслідування з’являється чи не щодня. Здебільшого вона стосується заяв нардепа щодо розкрадання буковинських лісів, махінацій з цінами на ліки в Україні та контрабанди.
(Далі буде)
Надія ВІРНА

peredplata