Буковинців можна купити за шмат гнилої ковбаси?..

Не применшуючи ролі Буковинського віча та грандіозного святкування його 95-річчя у Чернівцях, змушений правдиво написати про те, що було за його кулісами, на виїзді з Чернівців. Бо зовні добру справу щирого волевиявлення буковинців жити разом з цивілізованою Європою, знову ж таки, спаплюжили чиновники. Вони перестаралися виконати вимоги Папієва і його партії регіонів щодо відзначення цієї важливої в історії України дати.

Буковинців можна купити за шмат гнилої ковбаси?..

Перша вимога – обманути громадський сектор
Обман лідерів громадських організацій виявлено тільки днями. Саме тоді, коли сайт обкому партії регіонів оприлюднив інформацію, що «за ініціативи обласної організації партії регіонів було проведено віче» і саме цю ініціативу партії регіонів нібито підтримало більше 80 громадських організацій області.

Насправді підписали звернення до буковинців 103 лідери громадських об’єд-нань. Вони щиро закликали земляків відсвяткувати 95-ту річницю Буковинського віча і підтвердити споконвічне прагнення буковинців жити у єдиній цивілізованій європейській сім’ї. Більше того, закликали владу, партії, депутатів «продемонструвати одностайність у реалізації європейського покликання України». Цим обманом голова партії регіонів Папієв легітимізував віче, нібито скликане за громадською ініціативою. Навіть заборонив партіям використовувати свою символіку. А тільки європейську і державну. Нібито гарно.

Навіть у селах «вибирали» повноважних представників на віче. Хоча досі ніхто не надав чи бодай показав нам протоколи тих зібрань. І незрозуміло, були вони насправді, чи ні. І якщо були, то де наразі зберігаються? Але протоколи – це формальність. Якщо так дуже треба буде їх показати, то секретар оргкомітету з проведення віча, начальник управління ОДА Богдан Онуфрик з Володимиром Килиничем їх напишуть самі або змусять голів сільрад це зробити. Воно ніколи не пізно. Пізно уже інше.

Як з’ясувалося, громадським організаціям дали підписувати звернення 18 жовтня 2013 року. При цьому сказали, що це з їхньої ініціативи буде організовуватись і проводитись віче. Отож лідери громадської організації щиро підписували, радіючи, що не тільки долучилися до доброї справи, а й навіть її організовують. Якщо це так виглядало, то чому на сайті партії регіонів написано, що віче у Чернівцях проходило з ініціативи Чернівецької обласної організації Партії регіонів України, а громадські організації тільки підтримали цю ініціативу?

Невже 3 листопада о 14 год. 10 хв. (саме тоді оприлюднена ця інформація) партія регіонів і її голова виконкому на Буковині Матвій Куцак збрехали? І тим самим голові ОДА і голові обкому партії регіонів на Буковині Папієву зіпсували фацу? Ні. Обман продумали заздалегідь.

Про це ми дізнались із листа очільника міста Віталія Михайлішина. Він пише, що ще 10 жовтня 2013 року до міськвиконкому надійшло повідомлення від обласного осередку партії регіонів та її молодіжної організації «Молоді регіони» про організацію відзначення 95-ої річниці віча та заходів на підтримку євроінтеграційного курсу України.

Через 8 днів після цього партією регіонів був «зґвалтований» громадський сектор Буковини. Лідери громадських об’єднань думали, що вони ініціюють і організовують цей важливий захід. Тепер же з’ясувалось, що партія регіонів їх використала як нацюцюрників.

Але свідомо чи несвідомо були використані лідери громадського сектору? Більшість усе ж таки свідомо підтримала владу і її керуючу політичну силу ПР. Бо тільки директор Буковинського центру виборчих технологій, член Громадської ради при ОДА Ігор Баб’юк публічно висловив обурення тим, що партія регіонів і її голова маніпулювали зверненням громадських організацій, зганяючи на Центральну площу Чернівців тисячі учасників «під олівець».

Тепер обман партії регіонів викритий. То чому мовчить громадський сектор, котрий в основному фінансується з-за кордону цими ж європейськими країнами та їх структурами? Невже громадські організації Буковини, що фінансуються Європою та Америкою, насправді працюють на владу і на її керуючу та спрямовуючу політичну силу, партію регіонів? Якщо так, то вони тепер промовчать. Якщо ні, то публічно засудять владу та партію регіонів у спробі маніпулювати громадською думкою та використовувати громадські організації як нацюцюрників.

Друга вимога – приниження буковинців
Вірю, що більшість із 15 тисяч буковинців на Центральній площі 3 листопада 2013 року щиро підтримала євро-інтеграційні потуги України. Якщо хтось і був проти, то це, швидше, чиновники цієї влади, партійні функціонери партії регіонів і їхні супутники та ідеологічні натхненники – комуністи. Люди таки приїхали до Чернівців і голосували за Європу. Було навіть відчуття святковості тоді на Центральній площі та по всіх Чернівцях. Навіть Ауріка Божеску біля Михайла Папієва, «радіючи», підіймала руку за Європу. Можливо, вона там має свій румунський інтерес. Але нині він збігається з українським. Усе було гарно зовні. То навіщо в кінці такого величного свята було спаплюжити все це?! Кому в голову прийшла ідея роздавати людям горілку і ковбасу?! Хіба за цей «шмат гнилої ковбаси» вони збирались на Центральному майдані Чернівців?! Хіба їм потрібна та пляшка горілки, аби йти до Європи?! Та люди наші давно уже там, в Європі. Без їхньої ковбаси і горілки. А роздача того всього тільки принижує буковинців. Це отак партія регіонів «віддячила» людям за щиру і стійку європейську позицію. Ніби останні азіати повели себе окремі чиновники та регіонали.

Кіцманські хруні
Після віча на в’їзді у село Мамаївці автобуси з делегатами та учасниками заходу з Кіцманського району урочисто зустрічала заступниця голови РДА пані Рухтурак. А разом з нею був начальник управління культури товариш Юрков. Вони роздавали горілку і ковбасу на закуску. Людям було ніяково, соромно. Вони відчували себе приниженими і прикупленими за їхню же щиру позицію. Потім кіцманські гонорові ґазди казали, що вони самі могли б цю Рухутурачку, Юркова разом з Унгуряном і Ящуком купити за коньяк та ікру, а не тільки за горілку і ковбасу.

Глибока і Хотин без ковбас
На виїзді з Чернівців у напрямку Глибокої кожній з делегацій сільських рад цього району було видано по 2 пляшки горілки і по 100 гривень на закуску.
На Хотинському напрямку горілки і ковбаси не видавали. Там кожному уповноваженому делегату дали на руки по 45 гривень.

Сторожинець стоїть на своєму: Юлі – волю!
Найоптимальніше «віддячили» сторожинецьким учасникам Буковинського віча. Кожному з них дали по 25 гривень, по канапці та рівно по 100 грамів горілки. Гроші, напевне, для того, якщо раптом комусь сто грамів виявиться замало. Чому Сторожинець відрізнився від інших районів? Як з’ясувалось, напередодні віча там проходила сесія райради, на якій депутатам від РДА на-дійшла пропозиція прийняти звернення щодо євроінтеграційних процесів. Та коли депутати від ВО «Батьківщина» запропонували до звернення додати пункт про вибіркове правосуддя в Україні, регіонали це категорично заперечили. Тоді всі інші депутати не проголосували їхнє звернення. Тож Сторожинецький район приїхав на віче без звернення.
Ось так партія регіонів спочатку обманула і принизила громадський сектор Буковини, а потім і весь буковинський люд.

Петро КОБЕВКО

P.S. Нам стало відомо, що партія регіонів та Віктор Янукович готують так званий план «Б» щодо євроінтеграції України. Він полягає в тому, що угода про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі підписана не буде. І Україна дрейфуватиме в обійми Росії та Митного союзу. Про це таємно у Сочі домовилися Путін з Януковичем. Але про їхню домовленість не знав Папієв. І поспішив з Буковинським вічем. Його недоброзичливці в адміністрації президента підмовляють главу держави змусити Папiєва зібрати віче вдвічі більше за те, що було 3 листопада. У ньому одноголосно прийняти резолюцію щодо входження України у Митний союз.
Якщо так станеться, чи повстануть буковинці-делегати євроінтеграційного віча проти партії регіонів та її влади, котра обманює наш народ? Чи будуть вони всіма засобами, всіма силами відстоювати своє споконвічне прагнення рухатися до Європи і жити у єдиній цивілізованій сім’ї європейських народів?! Чи знову можна буде купити їхні голоси за шмат гнилої ковбаси? І вони, як один, знову проголосують, тільки уже навпаки – не за євроінтеграцію, а за «Тайожний Союз»?..

У колажі використана світлина із сайту «Місто «Ч».

peredplata